Топ 10 вдъхновяващи мегамаршрути - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 вдъхновяващи мегамаршрути
Автор: Иван Чорбаджийски

Все някога в живота идва време за онези грандиозни пътешествия, които траят повече от цялата ви годишна отпуска и предполагат истинско откривателство на света. Следващите няколко маршрута, подбрани от ATravelThing, са станали световноизвестни, подходящи са предимно за шофиране (някои за пътуване с влак), включват интересни култури и многобройни възможности за отбивки.

Маршрут 66

Тази историческа американска магистрала от Чикаго до Санта Моника просъществува от 1926 до 1983 г., след което е заменена от нова междущатска магистрала. Маршрут 66 вече не съществува официално, но можете да шофирате по по-голямата част от него по щатски и местни шосета. На този маршрут е посветена цяла култура, чиито проявления можете да видите в крайпътните фестивали и преходи на мотори.

Панамериканската магистрала

Това е серия от пътища от Мексико до Чили през 8 други държави. Няма официална част в САЩ, но мнозина потеглят от Аляска. Със своите 75 600 км този маршрут държи световния рекорд за най-дълго автомобилно шосе.

Гринго маршрутът

Не е официален маршрут, но включва районите, които „гринго“ (американците) са посещавали в Централна и Южна Америка. Очакват ви красиви гледки и културно разнообразие. Тръгнете от Мексико Сити или Канкун и изберете с какво транспортно средство и в каква посока да продължите.

Гибралтар – Нордкап

Европа предлага много маршрути, по които да я прекосите. Един от по-кратките е от Нордкап (втората най-северна точка на континента, в Норвегия) до Гибралтар. Ако шофирате, ще ви отнеме около 60 часа, но непременно планирайте и време за отбивки.

Транссахарската магистрала

Транссахарската магистрала е един от най-старите транснационални пътища. Имайте предвид, че макар пейзажите да са красиви, условията понякога са тежки, особено в централните части на Сахара. Ако искате да удължите маршрута си, от Лагос продължете на юг към Намибия или направо до Южна Африка.

КайроКейптаун

Този маршрут е за любителите на по-високите дози адреналин – част от „магистралата“ е без настилка, така че високопроходимият автомобил е добра идея. Друго предизвикателство са местните конфликти, през които е вероятно да преминете, както и всичката документация и визи, които трябва да представите по границите. Можете да направите отбивка към Намибия и пустинята Намиб.

Пътят на хипитата

Този прословут маршрут е популярен сред хипитата от Европа през 50-те и 60-те години на миналия век. Основният маршрут е от Истанбул към Делхи, но мнозина продължават към Гоа или Катманду. Избирайте обходни пътища при активизиране на близкоизточните конфликти.

Магистрала 1 в Австралия

Магистрала 1 в Австралия е система от пътища, които са свързани помежду си и правят пълна обиколка по крайбрежието на континента. Това е най-дългата национална магистрала в света – 14 500 км.

Транссибирската железница

Най-дългата жп линия в света вероятно е в списъка с пътешествия на всеки запален откривател на света - 9289 км. След Иркутск се разделя на три линии – Транссибирската, Трансмонголската и Трансманджурската.

Бананова палачинка

Това е прозвището на многобройните маршрути в Югоизточна Азия, по които се движат пътешествениците с раници. Хотелите, хостелите, ресторантите – всичко е организирано така, че да задоволява нуждите на този тип пътешественици.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин