Торино – из наследството на Савойската династия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Торино – из наследството на Савойската династия
Автор: Peika.bg
Торино – из наследството на Савойската династия

Въпреки славата си на индустриален център на Италия през ХХ в., Торино всъщност е един елегантен и очарователен град, с широки булеварди и площади, обградени от красиви сгради.

В миналото той е бил седалище на династията Савой, които са решени да направят своята столица съперник на Париж и Виена. Именно затова Торино може да се похвали с уникално бароково архитектурно наследство.

Столица на северния италиански регион Пиемонт е създадена по римско време. Портата от времето на император Август е една от туристическите атракции, които привличат вниманието на пътешествениците, тръгнали да се насладят на красотите на Италия

Торино – из наследството на Савойската династия


След френската окупация по времето на Наполеон, Торино се превръща в център на движението за национално освобождение и обединение на Италия и кафенетата в целия град били пълни с активисти, кроящи своите планове.

В наши дни градът изобилства от най-различни забележителности и паметници на културата, които напомнят за периодите, през които е минал. Една от най-значителните от тях е Палацо Реале. Дворецът е собственост на династията на Савоите от XVII в Той заема почти цялата една страна на площад Кастело в центъра на града. Отвън изглежда сравнително обикновен. Ако решите да го посетите обаче, ще видите 26 пищно украсени държавни апартамента и няколко богато декорирани зали. Извън двореца пък се намират и градините Реале, в които има археологически музей с находки, датиращи от праисторически времена.

Торино – из наследството на Савойската династия


В близост до палата на Савоите се намира и дворецът Мадама – в центъра на площад Кастило. Неговата история започва като замък, построен върху останките на римската източна порта. През XV в. обаче той е разширен и украсен, а днес е един от най-красивите примери за пиемонтска барокова архитектура и атмосфера.

Най-разпознаваемата забележителност в Торино пък е 168-метровата Моле Антонелиана, която първоначално е строена за синагога. От върха ѝ можете да се насладите на невероятна и спираща дъха 360-градусова гледка. Изкачването ѝ пък ще е преживяване, което никога няма да забравите, тъй като се преминава през Националния музей на киното, който се помещава в сградата.

С други думи – Торино определено има какво да ви впечатли.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин