Кои български винени сортове задължително трябва да опитаме, научаваме с новия пътеводител на златното дуо Иван Михалев и Елина Цанкова.
След като вдъхновиха множество двойки да пътешестват със „101 отбивки за влюбени“, предизвикаха авантюристите със „101 отбивки: Адреналин“ и помогнаха на хиляди да рестартират сетивата си със „101 отбивки: Презареждане“, Иван Михалев и Елина Цанкова се завръщат с ново феноменално допълнение към любимата на всички пътешественици поредица.
Забележителната „101 отбивки: Вино и храна“е подарък за романтичните души, които копнеят да открият местата-съкровища на България – и да посрещнат залеза там с чаша вино в ръка в компанията на любим човек. Класният „пътеводител за винолюбители и кулинарни ентусиасти“ е задължителен за всички читатели с изтънчено небце и с дух на пътешественици.
В търсене на най-добрите изби, лозя и винарни и на най-вкусните рецепти за домашни гозби Иван Михалев и Елина Цанкова повеждат читателя на приключение от долините на Струма и Места през Родопите и Тракия до Черноморието, Мизия и обратно към Северозапада.
Защо долината на река Струма е известна като „българската Тоскана“? Какво е „българско прошуто“? Къде е най-голямата винена бъчва в България – с вместимост от 21 347 литра? Коя е най-старата винарска рецепта, оцеляла до наши дни? Кои винени сортове задължително трябва да опитате?
„101 отбивки: Вино и храна“ обединява 101 препоръки за дестинации в 12 маршрута и представя списъци с незабравими забележителности и културни събития. Изданието е допълнено с карти и великолепни цветни фотографии и включва бонус – 50 местни специалитета, които трябва да опитате.
В духа на романа „Добра година“ и филма „Отбивки“, вдъхновил името на дългогодишния проект на Иван Михалев и Елина Цанкова, „101 отбивки: Вино и храна“е красива одисея из прелестните кътчета на страната ни и верен помощник на любителите на винения и на кулинарния туризъм.
Като свежа глътка вино с нотки на dolce far niente и романтичен послевкус, ценният пътеводител ни напомня, че България все още крие много изненади за пътешествениците. И че и у дома можем да се насладим на незабравимо винено-кулинарно преживяване на световно ниво – стига само да знаем къде да го потърсим.
Из „101 отбивки: Вино и храна“ от Иван Михалев и Елина Цанкова

Широка мелнишка лоза и нейните „деца“
Край Мелник и Сандански се е произвеждало добро вино от векове. Районът притежава специфични климатични особености, които са много близки до прочутите винени области по Средиземноморието. Това е най-топлата и слънчева част на България. Спускащият се от близките планини бриз, естествено проветрява лозята и не позволява задържането на влага. Големият брой слънчеви дни през годината (над 280), хълмистият релеф и спецификата на почвите са предпоставка за отглеждане основно на червени сортове грозде. Вината от тях са с топли южни тонове в аромата, наситен цвят, висока плътност и меки танини.
Още по турско време Мелник е изнасял кервани, натоварени с вино, към Европа. Заслуга за това имат дубровнишките търговци, които открили свои представителства в южния град. Мелнишко вино е пътувало и до Солун и Венеция, транспортирано в специални кожени мехове, натоварени на коне, мулета и камили.
Сред известните почитатели на мелнишкото вино е бил и Уинстън Чърчил, който в имението си държал постоянно запаси и с тях черпел високопоставените си гости, гласи популярна местна легенда.
От векове най-разпространеният сорт грозде тук е Широка мелнишка лоза. Това е ендемичен сорт, капризен и див. Уникален сорт, който се е приспособил и развива своя потенциал само тук. Устойчив е на замръзване и продължително засушаване. Той обаче е къснозреещ. Беритбата му започва в средата на октомври, изисква дълга, топла и суха есен. В някои години в миналото се е случвало при ранно застудяване да бъде засегната цялата реколта, което е наложило селектирането на нови сортове, като Мелник 55 (кръстоска между Широка мелнишка и френския Валдиге), Руен (кръстоска на Широка мелнишка с Каберне Совиньон), Мелник юбилеен 1300 (кръстоска на Широка мелнишка с грузинския Саперави), Мелнишки рубин, Мелник 82 и др.
Силно застъпени са и класически сортове, като Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Небиоло, Пти Вердо, Санджовезе, Каберне Фран, Гренаш Ноар, Примитиво, Марселан, Мурведър, както и белите Шардоне, Пино Гри и Асиртико. Правят се смели купажи с български и международни сортове.
Мелник 55
(Ранна мелнишка лоза)
Сортът Мелник 55, селектиран в Сандански, има най-добри показатели като плодовитост и устойчивост на болести. Известен е още като Ранна мелнишка лоза, защото зрее по-рано от своя родител – Широка мелнишка лоза. Виното от Мелник 55 има аромат на къпина, малина, боровинка, ягода, черна черница и синя слива. При отлежаване в дъбови бъчви придобива допълнителни аромати на пипер, мока и тютюн.
Сандански мискет
Въпреки че тук преобладават червените сортове, Сандански е родното място на прочутия Сандански мискет – сорт бяло грозде, селектирано през 1963 г. при кръстоска на Широка мелнишка лоза, Тамянка и Каберне Совиньон. Сортът има сериозна родовитост и дава високи добиви. В аромата му, освен нотки на роза, се долавят и такива на бели цветчета, липа и папрат.
Керацуда
Долината на Струма е мястото, където единствено у нас вирее и сортът Керацуда. Този къснозреещ сорт грозде се отглежда в района на Илинденци, Струмяни и Кресна. Сравнително устойчив е на суша, студ и гниене. По времето на социализма е имало и насаждения в пограничната зона. Виното е със сламеножълт цвят, приятен вкус и запомнящо се ухание.
Изби, вкопани в скалите, са местната атракция
Основна атракция в Мелнишко са вкопаните в скалите изби. Тази традиция датира от векове и все още може да бъде видяна на различни места в Мелник и региона. Бъчвите се складират дълбоко под земята, за да се съхрани виното при постоянна по-ниска температура. Можете да го видите с очите си, ако посетите Кордопуловата къща, която е най-голямата запазена сграда на Балканския полуостров от епохата на Възраждането, както и във Вила Мелник.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!