Тракийското наследство в Долината на тракийските царе - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тракийското наследство в Долината на тракийските царе
Тракийското наследство в Долината на тракийските царе

Има едно място у нас, което по неповторим начин съчетава възможността за докосване до автентичната и уникална традиция на розопроизводството и розобера – прославили страната ни по целия свят, в синхрон с шанса за опознаване на една от най-древните култури – тази на траките. Това е Долина на тракийските владетели, която може да бъде сравнена само с Долината на царете в Египет, като алюзията е съвсем естествена.

След разкритията на археолога Георги Китов мястото добива популярност и като Долината на тракийските царе, защото именно на това място са били погребвани владетелите и висшите представители на тяхната аристокрация. Предполага се, че на територията й се намират повече от 1500 надгробни могили, от които досега са разкрити около 300, даващи безценна информация за начина на живот и държавното устройство траките. Обектите с културно-историческо значение, които са от интерес за туристите, са разположени на територията на общините Казанлък, Карлово, Павел баня, Сопот и Мъглиж. Благодарение на проекта "Долината на розите и тракийските царе", финанасиран по ОПРР и от държавния бюджет на България, те имат възможността да представят своето богатото природно, историческо и културно наследство.

В културния календар на Община Казанлък е специалният Празник в Долина на тракийските царе, в който античното наследство се претворява в съвременни артистични форми. Официалното откриване на празниците е на 28 август от 20.30 ч. на площад „Севтополис“, а атрактивното събитие – екопоход „По стъпките на траките“ е на 29 август от 10.30 ч. в село Бузовград. Това е поход до тракийския мегалит „Вратата на Богинята“, по който туристите и гостите могат да наблюдават и участват в тракийски ритуали.

Може би основният фактор, който може да повлияе на решението на туриста по кой маршрут да поеме, е времето с което разполага. Това е така, защото на територията на общините има изключително много обекти, които привличат посетители със значителен интерес към тракийското културно-историческо и археологическо наследство. В рамките на проекта са разработени различни като места за посещение маршрути на тема „Тракийско наследство – Долината на Тракийските царе”, като  гостите, желаещи да усетят неподправения дух на тези места, могат да отсядат в автентични селски къщи или хотели.

Сравнително кратък, но пък предлагащ голямо разнообразие от интересни места за посещение, е тридневният маршрут за общо запознаване с тракийско историческо и културно наследство. Историческият музей в гр. Клисура, Тракийският градски център с царска резиденция до с. Васил Левски, община Карлово, Мъглижката и гробниците, разположени северно от Казанлък, са само част от спирките по този маршрут. Задължително е посещението на Тракийската гробница на Севт III в могилата „Голямата Косматка”. Могилата е насипана като свещен хълм през първата половина на V в. пр.Хр. Храмът е използван повече от столетие за извършване на религиозни церемонии (т.н. орфически мистерии) от тракийските жреци. В началото на ІІІ в. пр.Хр. в централната камера е извършен ритуал по погребването на тракийски аристократ, за когото се предполага, че е владетелят на Одриската държава Севт ІІІ. Така сградата променя функцията си, превръщайки се в негова гробница. Ще бъде пропуск, ако не бъде посетена и Казанлъшката тракийска гробница - първият български паметник, включен в Световния списък на паметниците на ЮНЕСКО. За момента е отворено за туристи изработено копие на гробницата, тъй като оригиналът е достъпен за посещение само за специалисти с научни цели. Желаещите могат да разгледат експонатите на историческия музей „Искра” в Казанлък. Основан през 1901 г. от родолюбивия казанлъчанин Петър Топузов, той е сред най-старите, най-богатите и най-известните регионални музеи в България и съхранява над 50 000 оригинални експоната. На тръгване туристите могат да посетят една от най-древните астрономически обсерватории - мегалитният комплекс „Врата на Слънцето”, който се намира недалеч от Бузовград.

Онези, които искат да научат повече за начина на живот на древните траки, за устройството на тяхната държава и да се запознаят с тяхното археологическо наследство, могат да изберат тематичен специализиран маршрут. За да бъде максимално пълноценно това пътуване във времето, туристите е добре да бъдат придружени от лектор с висока научна експертиза по темата, както и да се направи предварителна заявка за посещение на онези обекти от интерес, които имат ниска степен на социализация. Освен обектите, включени в предишния маршрут, тук туристите ще могат да посетят още гробничнo-култовия комплекс „Оструша“ от края на IV в. пр. Хр., тракийската гробница Крън, храма в могила „Грифоните“, храма в могила „Голяма Арсеналка“, зидания гроб в могила „Светица“. След беседа в исторически музей „Искра“ в Казанлък, пътуването завършва с пешеходна разходка до Мегалитен комплекс „Врата на Слънцето“.

Независимо от избора на маршрут, Долината на тракийските царе пленява туриста със своята красота, достолепие и автентичност, а нейните гостоприемни домакини са готови да ви посрещнат винаги с усмивка.

36311

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин