Треско: Острови-съкровище до английския бряг - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Треско: Острови-съкровище до английския бряг
Автор: Peika.bg
Треско: Острови-съкровище до английския бряг
Снимка: Jim Linwood

Англия крие някои неподозирани съкровища на островите в близост до своя бряг. В случая става дума за Треско, част от архипелага Сили.

Островите се намират до югозападния край на Англия, на 45 километра от бреговете на Корнуол. Сили се състои от 140 острова, от които само 5 са обитаеми. Най-големият от тях е Сейнт Мери, но в този текст ще стане дума за Треско.

Треско е едно от най-добрите места за туристическа ваканция във Великобритания, заради дългите часове слънце и близостта на Гълфстрийм, което гарантира субтропичен климат, липса на студове и страхотни условия за туризъм - пейзажът, белите плажове, храната.

На Треско са известните градини „Аби“, където има над 4000 различни растителни вида от различни краища на света като Нова Зеландия, Мексико, Чили и др. Градините са създадени през 1834 година от Огъстъс Смит, който е донесъл собствената си колекция от растения и е започнал да ги засажда на острова. Той построява къща на Треско в качеството си на губернатор на острова и започва да променя реалността около себе си. Смит е първият във Великобритания, който въвежда задължителното начално образование. След това дава жилища на вдовиците на остров Самсън, чиито съпрузи са изчезнали в морето. Същите тези фамилии в момента поддържат градините "Аби". Днес има негов паметник над плажа Епълтрий в югозападаната част на острова.

36145

Тук можете да видите застрашените от изчезване червени катерици, които специално са докарани от Острова, за да бъде запазен видът им. В средата на острова пък има възможност за наблюдение на различни птици.

36146

На Треско още могат да се видят останките от замъка на крал Чарлз от 1550–54 година. Крепостта е бил окупирана от верните му войски по време на Английската гражданска война, но по-късно той е частично разрушен и руините са ползвани за строителни материали за замъка на Оливър Кромуел. Този замък е по-скоро кула, която е построена през 1651-52 година и на нея е построена площадка да оръдия.

„Старата къща“ е друга кула, която е защитавала пристанището Олд Гримзби по време на гражданската война. Вероятно тя е била построена между 1548 – 1552 година.

36147

Сред другите забележителности на Треско са Англиканската църква „Сейнт Никълъс“ в Треско и запазената арка от стена на средновековен манастир в градините „Аби“. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин