Три музея на модата, които да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Три музея на модата, които да посетите
Автор: Александра Любова

Кой не обича да пътува? А кой не обича модата?

Ако съчетаем тези две любими неща, ще се получи прекрасна разходка, съчетана с разгадаване на модни тенденции и пътуване назад във времето през карета, чарлстони, ресни, леопардов принт, любимите за някои точки, корсети и какво ли още не. Музеите, които сме ви приготвили имат какво да покажат и да разкажат историята на много епохи и отминали времена.

Заедно с Банка ДСК и иновативната кобрандирана кредитна карта DSK-WizzAir, сме подбрали няколко дестинации за модни приключения. Там ще можете да се насладите на невероятни колекции, интересни отминали трендове и всякакви модни произведения на различни известни дизайнери.

Три музея на модата, които да посетите

1. Музей "Галиера" в Париж, Франция

Парижкият музей на модата се намира в красива градина точно срещу "Палас де Токио" и е на повече от 100 години. Той се помещава в неоренесансов дворец, построен в края на 19-и век. Експозицията разгръща историята на модата от 18-и век до наши дни. Париж! Както се пее в анимационното филмче „Анастасия“ - „Париж е ключът към света...“. И най-вече към висшата мода.

На всички ни е ясно, че парижани държат и не само следват, но и налагат модни тенденции. Те са изключителни ценители на модата и нейните красиви творения.

Музеят има огромен архив, но няма постоянна експозиция, тъй като при продължително излагане дрехите се развалят. Практиката показва, че след като е бил изложен четири месеца, всеки експонат трябва се съхранява при пълна тъмнина за не по-малко от четири години. По този начин се предотвратява амортизиращото влияние на въздуха и светлината. Ето защо може да се посети, само когато има специални тематични изложби, което е почти целогодишно. Всяка от изложбите е посвоему изключителна, така че когато и да се озовете в Париж   този музей със сигурност заслужава да му отделите от времето си. А и какво по-парижко от това да се отиде в моден музей?

Затова пък на всеки 12 месеца в него се представят две нови временни изложби: едната на специфична тема, а другата – колекция на избран дизайнер.

Три музея на модата, които да посетите

Още модни музеи във Франция:

- Музей на модата и текстила (Musée de la Mode et du Textile) в Лувъра;

- Текстилен музей на декоративните изкуства (Le musée des Tissus et des Arts Décoratif) в град  Лион;

- Екомузей за текстил (Parc de Wesserling Ecomusée Textile) в Елзас;

- Музей на изящните изкуства и дантелата (Musée des Beaux-Arts et de la Dentelle) в Алансон;

- Музей-фондация на Пиер Берже за Ив Сен Лоран (Fondation Pierre Bergé-Yves Saint Laurent) в Париж;

2. Музеят на Салваторе Ферагамо във Флоренция, Италия

Три музея на модата, които да посетите

Музеят, посветен на изобретателя на обувките с платформи, дамските сандали в съвременния им вид, корковите подметки и токовете тип „клетка“ (и любимия дизайнер на Мерилин Монро) отваря врати за посетители преди около 21 години. Той е същински рай за ценителите на модата и тенденциите при обувките.

Разположен е на долния етаж на главния бутик на компания Ферагамо. За разлика от други музеи във Флоренция, в този почти никога не е претъпкано. Посетителите могат спокойно да се насладят на произведенията на великия майстор на обувката, а работното време е чак до 19:30 часа.

В музея се усещат нотки на почит към Холивуд, откъдето всъщност тръгва славата на Ферагамо. Една от залите е превърната в експозиция на легендата Мерилин Монро – представени са нейните обувки, ежедневните и официалните й тоалети, а въху интерактивно табло може да налюдавате снимки от ежедневния й живот.

Три музея на модата, които да посетите

Още модни музеи в Италия:

- Музей на Гучи (Gucci Museum) във Флоренция;

- Галерия на костюмите (Galleria del Costume) също във Флоренция;

- Музей на историята на текстила и костюмите (Centro Studi di Storia del Tessuto e del Costume) във Венеция;

- Музей на испанския дизейнер Мариано Фортуни - живял и творил в Италия – (Palazzo Fortuny) – също във Венеция;

- Музей на текстила (Museo del Tessuto) в Прато.

Три музея на модата, които да посетите

3. Музей на дизайна в Барселона

Барселона често и заслужено се нарича град на дизайна. Тук можете да получите качествено образование в тази област. Има редица дизайнерски компании. Ако се разходите из Барселона, задължително ще забележите колко добър и обмислен е градският дизайн на този град. Всичко - от пейки, тротоари, фенери до паркинги за велосипеди - се прави с дизайнерски подход. Градът, въпреки изобилието от древни сгради и вековна история, изглежда светъл, свеж и модерен.

Музеят се фокусира върху четирите области на дизайна: пространствен дизайн, продуктов дизайн, информационен дизайн и мода.

Музеят за дизайн в Барселона се намира в ултра модерна сграда на площад Слава. Има две нива - огромно подземно пространство и част, която се вижда от улицата. Той е събрал повече от  70 000 експоната. Основната концепция на музея е подчинена на мотото "От декоративни изкуства до дизайн". Това е музей, посветен на културата на предметите от XXI век, като най-често изследвани тук са предмети от ежедневната среда, техния дизайн, история, производствен процес, употреба и разпространение, както и техните естетическа и функционална пригодност.

Сред експонатите на музея са много интериорни предмети, тъкани, типографски продукти, дрехи. На втория етаж на музея има постоянна експозиция, където са изложени колекции от изкуства и занаяти, и оригинални занаяти (III-XX в.). Тази изложба показва различни колекции от керамика, текстил, мебели, стъкло, миниатюри, часовници и други предмети на декора в хронологичен ред от 3-ти до 20-ти век.

На третия етаж има друга постоянна изложба, посветена на историята на облеклото, като се започне от рокли от 1550 г. до наши дни и премине през начина, по който облеклото през вековете влияе и променя силуета на човека, удължава, отваря или намалява отделни части на тялото.

Четвъртият етаж на музея ще привлече графични дизайнери. Това е изложба, събрала значителна колекция от края на 19-ти век до наши дни, изучаваща историята на графичния дизайн и еволюцията на тази модна професия днес. Тази изложба се актуализира постоянно с нови експонати, благодарение на дарения от различни лица и организации.

В модното крило ще откриете колекция от дрехи, която включва елементи от 16-и век до наши дни, и текстилна колекция с: мавритански, готически и ренесансов текстил, както и бродерия, дантела и щампи.

Акцент е поставен и върху бижутерията, предимно испанска продукция.

Три музея на модата, които да посетите

Още музеи с модни елементи в Испания:

- Музей на Баленсиага (Museu de Balenciaga) в Гетария;

- Музей на облеклото (Museo del Traje) в Мадрид;

- Музей на бижутата (Museo de las Alhajas en la Vía de la Plata) в Леон.

Сега ви остава само да резервирате самолетните билети, като използвате иновативната кредитна карта на Банка ДСК - DSK-WizzAir. С нея трупате точки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и при покупки на сайта на WizzAir.

Впуснете се в едно по-различно модно приключение. Разходете се назад във времето, преминавайки през различни епохи, стилове, тенденции и решения на именити дизайнери, а останалото оставете на професионалистите.

Ако пък случайно полетът ви закъснее с повече от час, не се безпокойте. Услугата Flight Delay Pass осигурява безплатен достъп до lounge зоните на летищата за всеки картодържател на DSK-WizzAir и един негов придружител. Единственото, което е необходимо да направите, е да се регистрирате на сайта на Flight Delay Pass поне 6 часа преди полета си. В случай, че бъде обявено закъснение, ще получите пропуск за вас и вашия придружител чрез имейл или SMS.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин