Трогир – интересна история, отличен туризъм - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Трогир – интересна история, отличен туризъм
Автор: Peika.bg
Трогир – интересна история, отличен туризъм
Снимка: pululante

Ако искате да съчетаете почивката си с разглеждане на красиви архитектурни сгради, зарадени с древна история, при това сравнително близо до България, не трябва да се колебаете. Хърватския град Трогир предлага всичко - от чудесно време в адриатическия климат, през добра кухня до отлично запазен исторически дух, останал в реликвите и сградите из старата му част.

Историческият град Трогир е разположен на малък остров между сушата и остров Чиово, на 27 километра от Сплит. От 1997 година Трогир е част от световното наследство на ЮНЕСКО и това е напълно закономерно – градът има 2300 години урбанистична традиция.

37157

Тя е била дълбоко повлияна от гръцката, римската и венецианската култура, които са завещали на Трогир множество дворци, църкви, кули и крепост на малкия остров. Градът е отлична дестинацияа, защото е най-добре запазеният романтическо-готически комплекс не само в Адриатика, но и в Централна Европа.

37155

Най-голямата сграда на острова е катедралата на свети Лаврентий (Свети Ловро), позната и като катедралата на Свети Иван Трогирски на името на светецът-епископ Иван, който водил защитата на града срещу унгарските нашественици.

37158

Тя е построена на основите на по-стара християнска катедрала, унищожена от сарацините през 12-и век. Строежът на новата катедрала е започнал през 11-и век и е завършил чак през 17-и век. Главната порта на тази катедрала е най-значимата творба от романтическо-готическия период в Хърватска.  

37154

В историческия център на острова има около 10 църкви, многобройни сгради от 13-и век и градската порта от 17-и век. Всички те са обградени от градските стени от 15-и век. Другите популярни сгради са крепостта Камерленго от 15-и век и Дворецът на херцога от 13-и век.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин