Трябва ли да имаме цветя в дома - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Трябва ли да имаме цветя в дома
Автор: Елена Исаева

Отглеждането на цветя в дома допринася за добрата семейна атмосфера, цветята създават чувство на уют, красота и спокойстиве в жилището ни. И не само това, те предизвикват положителни емоции у човека, подобряват настроението му. Цветята със своята зеленина, цвят и разновидности допълват красотата на интериора в дома ни, с тях помещението изглежда завършено, освежено и приятно за живеене. Понякога дори цветята се поставят на места, където мебели не могат да се поставят, като ъглите например. Цветята имат огромно разнообразите на вид, някои са високи, други ниски, някои са по – обемни, други са по – събрани, с най – разнообразина ширина и дължина на листата, има цъфтящи растения, дори зеленинаната на листата при зелените растения няма повтаряемост, всяко едно от тях е изключително уникално само по себе си. Освен това разположението на цветята може да бъде такова, че всяко от тях допълва по различен начин интериор и придава съвсем различен облик на помещението. Също така растенията в нашия дом оказват благоприятно влияние върху настроението, грижата за тях ни разтоварва от стреса, зеленината на цветята носи отмора за очите и нервната система, повишава се креативността и производителността на човека.

В днешно време има и богато разнообразие на цветарници, с различен на брой рафтчета и места, на които да се поставят саксиите. Също така на цветарникът могат да се поставят малки саксии, големи, по – обемни, може да има място за мини – саксии, или саксии с висящи цветя. Цветарникът може да бъде изработен от различни материали, в различна форма, може да съчетаем няколко цветарника с различен размер и различни на вид в едно и също помещение. Вида и формата на цветарника зависи от вкуса и изискванията на живеещите в жилището. Цялата аранжировка и организация на избора на цветя и поставянето им в нашия дом зависи от нас самите.

Трябва ли да имаме цветя в дома
Снимка: Елена Исаева

Всичко това всяко домакинство определя само за себе си. Има хора, които не обичат цветя, колкото и красиви да са те. Някои пък ги харесват, но предпочитат да не отделят от времето си за отглеждане на цветя, защото те изискват грижи за поливане, пресаждане, почистване, торене, понякога се налага замяна на саксиите с по – големи такива.

Най – важняит момент обаче си остава дали цветята са полезни да бъдат поставени в помещенията, в които живеем, доколко ще проеменят състава на въздуха в помещението, някои разстения колкото и да са красиви, в същото време са още повече токсични за човека, в саксиите може да се образуват плесен, гъбички, да се получи загниване или да се появят листни въшки и мушички. Има много противоречиви мнения и много за и против поставянето на цветя и растения в дома.

По принцип ние знаем, че цветята през деня фотосинтезират – под въздействието на светлина поемат въглеродния диоксид от въздуха и отделят кислород, но нощем, точно когато сме няколко часа в помещението и когато спим, процесът е обратен. От тук идват и противоречивите мнения, доколко растенията в дома ни са полезни за нас, защото едва ли не, те стават наш конкурент за въздуха, който дишаме. Но ако беше така, животът на планетата щеше да е замрял и всички растения трябваше да са погълнали кислорода.

Трябва ли да имаме цветя в дома
Снимка: Елена Исаева

 

Има различни мнения по въпроса, специалистите препоръчват някои растения, а други отхвърлят. Въпрос на личен избор е дали да имаме растения в дома си или не. Всеки сам решава за себе си. Всеки може да прецени и усети кои растения му влияят добре и кои не.

Може би, за да създадем така желания уют и красота в жилището ни ще е по – добре растенията да са в общите помещения, в тези, в които стоим през деня, за да се ползваме от добрата атмосфера и визията, която дават растенията, а в спалните помещения, където спим през нощта, да не се поставят растителни видове, за да не се получава промяна във въздуха, който ще дишаме през цялата нощ.

Всичко е в нашите ръце и е въпрос на личен избор.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин