Цифровите COVID сертификати на ЕС: Какво трябва да знаем? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Цифровите COVID сертификати на ЕС: Какво трябва да знаем?
Автор: Peika.bg
Цифровите COVID сертификати на ЕС: Какво трябва да знаем?
Снимка: pexels

Трите варианта на  цифров COVID сертификат на ЕС (за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване), утвърдени и у нас, съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС могат да проверяват валидността му.

Българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен.

Със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19. В заповедта, под формата на приложения, са посочени образците за  Цифрови COVID сертификати на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема. Сертификати се издават на всяко лице, ваксинирано в България, както и на лицата, получили първа доза от двудозовата ваксина извън България, а втора доза – у нас. Броят на дозите се посочва в цифровия сертификат на ЕС за COVID, за да се вижда ясно дали курсът на ваксинация е завършен. Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу COVID-19, от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар.

Освен за извършена имунизация с направения брой ваксинации (според вида на ваксината срещу COVID-19), в системата за генериране на зелен цифров сертификат може да бъде получен също и сертификат за преболедуване от COVID-19. Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с COVID-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за COVID-19

Лицата, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19, също могат да получат Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за изследване за COVID-19. Сертификатът е валиден до 72-рия час от датата на пробовземане при проведено PCR изследване и до 48-мия час от датата на пробовземане при проведен бърз антигенен тест за COVID-19. При поискване сертификатът се предоставя на лицето от лабораторията, която е извършила изследването.

Всеки от трите цифрови COVID сертификата на ЕС (за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване) могат да бъдат свалени и в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система - тук.

От края на месец август официалното приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG беше одобрено от Google и публикувано в Google Play Store. То може да се изтегли и инсталира от този линк.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин