Турку - новата задължителна дестинация във Финландия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Турку - новата задължителна дестинация във Финландия
Автор: Peika.bg
Турку - новата задължителна дестинация във Финландия
Снимка: Unsplash

Турку не е място, за което много хора знаят или дори са чували. Дори много финландци само бегло познават града с около 195 000 души на югозападния бряг на страната. Поради местоположението му, понякога го наричат "задната част на Финландия."

Турку е най-старият град на Финландия и някогашна столица, но губи престижа си през 1812 г., малко след като Русия изтръгва контрола над страната от Швеция във Финландската война. Както твърди Джонатан Клементс в „Историята на Финландия на пътешественика в креслото“, Турку „кипи от надменно негодувание, откакто руснаците преместиха всички действия в този прославен армейски лагер, Хелзинки“. Още сол в раната идва през 1827 г., когато по-голямата част от града - по това време най-големият във Финландия - изгаря до основи в резултат на пожар. 

Турку - новата задължителна дестинация във Финландия
Снимка: Unsplash

В наши дни обаче жителите на Турку гордо надуват собствения си рог – поне толкова, колкото са способни естествено самокритичните финландци. Местното туристическо бюро парадира с кампания „Целуни моя Турку“, в отговор на псевдонима на града.

Преди десетилетие Турку беше обявен за Европейска столица на културата, което даде началото на вълна от граждански ентусиазъм и развитие, особено по поречието на река Аура, която разполовява града и сега е обградена от шумни алеи и отлични ресторанти. Приликата със Сена е една от причините Турку да бъде наричан „Парижът на Финландия“. 

Във Финландия лятото идва като безумна провокация. След много дълги месеци на зимен мрак финландците внезапно са нападнати от ярки, сравнително меки дни и „бели нощи“. През този период настроението е много приповдигнато. 

В Турку има изобилие от превъзходни възможности за храна, като New Nordic, отличаващият се Smör и Kaskis, със звезда Мишлен. Има странни места за настаняване - например хотел Kakola, който е бивш затвор от 19-ти век. Има и очарователни музеи, като Aboa Vetus Ars Nova, който се намира на мястото на археологически разкопки и представя подземна история на града, някога проспериращ търговски център на Шведската империя. 

Турку - новата задължителна дестинация във Финландия
Снимка: Unsplash

Турку има типичен европейски исторически силует. Катедралата в Турку, построена през 13-ти век, е била до голяма степен унищожена 500 години по-късно при пожара, но оттогава е възстановена. Замъкът Турку, най-голямата съществуваща средновековна сграда във Финландия, има експонати, които описват сложната история на страната. Градът също е много подходящ за придвижване пеша- има градинки, алеи, паркове и т.н.

Твърди се, че Финландия е 90 процента гора и море и храната отразява това — много копър и женско биле, ревен, пащърнак, риба като костур и щука- всичко това описва финландската кухня. Освен това финландците ядат много картофи. 

Турку също е входът към архипелага Турку, масив от острови със скалисти хълмове, гъсто покрити с борове и смърчове и осеяни с малки селски вили. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин