Туроператорите, неустойките и COVID-19 - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Туроператорите, неустойките и COVID-19
Автор: Peika.bg
Туроператорите, неустойките и COVID-19

Туроператорите и туристическите агенти не дължат пари при отказ за пътуване от страна на клиентите при липсата на обективно основание дори и в условията на COVID-19. 

В повечето общи условия на туроператорите пише, че резервацията се счита за валидна само след заплащане на депозит в размер на 30% за един турист за автобусни програми и 50% за един турист за самолетни програми. Потребителят внася депозита в момента на подписването на договора за организирано пътуване. Остатъкът от сумата се заплаща, съобразно условията на конкретната програма, но не по-късно от 31 дни преди датата на отпътуване. При записване за пътуване в „последния момент“, сумата се внася 100% при подписване на договора.

Туроператорът не носи отговорност в случай на анулиране или прекъсване на пътуването по лични обстоятелства на потребителя или при отказ на компетентните органи да издадат виза или друг необходим документ на същия, необходим за осъществяване на пътуването. Потребителят има право да прекрати договора за туристически пакет по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет. В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, един туроператор например удържа следните неустойки:

Такса прекратяване, съгласно изискванията на Закона за туризма, е обоснована, подходяща и се формира по следния начин: в нея се калкулират разходите, направени от организатора към дадения момент във връзка с туристически пакет, предмет на настоящия договор, които включват: настаняване, самолетен билет, транспорт, трансфери, изхранване, екскурзоводско обслужване, придружаване на туристите, пощенски разходи, административни, организационни и офисни разходи, разходи по комуникация с партньори, банкови разходи, съконтрагенти, други разходи, произтичащи от намаляване на броя на клиентите, участващи в поемането на общите разходи, включени в туристическия пакет.

Такса прекратяване на договора не се дължи, при отказ от 3 дни след подписване на договора за пътуване, само при условие, че остават 68 дни до датата на пътуване. За всички останали случаи се удържа такса-прекратяване на договора в размер на 50,00 лв. за автобусни пътувания и 100,00 лв. за самолетни пътувания.

При организирани пътувания с автобус, ако потребителят се откаже в период по-малък от 65 дни от датата на отпътуване, дължи неустойка, както следва:

- от 64 до 35 дни преди датата на отпътуване дължи неустойка в размер на 30% от цената на човек

- от 34 до 15 дни преди датата на отпътуване дължи неустойка в размер на 50% от цената на човек

- от 14 до 08 дни преди датата на отпътуване дължи неустойка в размер на 75%  от цената на човек

- от 7 дни преди датата на отпътуване дължи неустойка в размер на 100% от цената на човек

При организирани пътувания със самолет, ако потребителят се откаже в период по-малък от 65 дни от датата на отпътуване, дължи неустойка, както следва:

- от 64 до 45 дни преди датата на отпътуване дължи неустойка в размер на 50% от цената на човек

- от 45 до 31 дни преди датата на отпътуване дължи неустойка в размер на 75% от цената на човек

- от 30 преди датата на отпътуване дължи неустойка в размер на 100% от цената на човек

При анулиране на пътуването поради болест или други лични причини, свързани с потребителя, той губи платените на туроператора суми в съответствие със сроковете на анулация, респективно дължи заплащане на тези суми, в случай, че не ги е платил. Препоръчва се на всеки клиент сключването на застраховка „Отмяна на пътуване“. В случай, че потребителят прекрати своята почивка /екскурзия/ през времетраенето й по свое желание и причини, независещи от туроператора, всички допълнителни разходи, включително и транспортните са за негова сметка. В този случай не може да има претенции за връщане на част от стойността на заявените услуги.

Потребителят има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристическия пакет, без да заплаща никаква такса за прекратяване в случай на непреодолими и извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него, които засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията. При прекратяване на договора за туристически пакет съгласно настоящата точка, потребителят има право на пълно възстановяване на всички направени плащания за туристическия пакет, но няма право на допълнително обезщетение. Това право потребителят може да реализира, ако официалния удостоверителен орган на съответната държава декларира със съответния официален документ наличието на непреодолимите и извънредни обстоятелства.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин