Турция ще потопи свой древен град на 12 хил. години - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Турция ще потопи свой древен град на 12 хил. години
Автор: Peika.bg
Турция ще потопи свой древен град на 12 хил. години
Снимка: flickr/Omer Unlu

Древният турски град Хасанкейф с хиляди жители е само на седмици от унищожение, след като властта спечели десетилетен спор и прокара плановете си да наводнят региона. 

Градът ще бъде ограден с кордон на 8 октомври, потвърди областният управител на среща в събота, оставяйки на местните жители малко повече от месец да напуснат домовете си.

Хасанкейф се намира на брега на река Тигър в югоизточната част на Турция и ще бъде залят като част от плановете на правителството да изгради нов язовир, който ще произвежда енергия за региона. Това е проект, който губи подкрепата на чуждестранните правителства и поддръжници поради въздействието си върху древния град. Проучванията показват, че Хасанкейф е на около 12 хил. години, което потенциално го прави едно от най-старите селища в Месопотамия.

Турция ще потопи свой древен град на 12 хил. години
Снимка: flickr/Herbert Frank

Сред исторически значимите му характеристики са останките от мост от XII в., цилиндрична гробница от XV в., руините на две джамии и стотици природни пещери.

Но улиците, домовете и историческите места в града ще бъдат потопени след приключване на процеса на преместване, като само цитаделата му остава над водата. Турското външно министерство смята, че язовирът ще има много икономически и екологични ползи, но решението им не се приема добре от страните в световен мащаб.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин