Уестминстърското абатство - прекрасна смесица от архитектурни стилове (част 2) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уестминстърското абатство - прекрасна смесица от архитектурни стилове (част 2)
Автор: Peika.bg
Уестминстърското абатство - прекрасна смесица от архитектурни стилове (част 2)
Снимка: pixabay

Хенри III започва работа по новата сграда на абатството през 1245 г., но не я завършва; готическoто творение е завършено при Ричард II през 1388 г. Разкошният дамски параклис в перпендикулярен готически стил на Хенри VII, с впечатляващ сводест таван и високи витражи, е завършен след 13-годишно строителство през 1516 г.

Открити през 2018 г., галериите на Queen's Diamond са ново музейно и галерийно пространство, разположено в средновековния трифориум, сводестата галерия.

Сред неговите експонати са предсмъртните маски и восъчните образи на поколения благородници, броня и витражи. Акценти са графитираният стол, използван за коронясването на Мария II, красиво илюстрираните ръкописи на Литълнгтънския мисал от 1380 г. и Westminster Retable от 13-ти век, най-старият оцелял олтар в Англия.

В западния край на кораба близо до гробницата на неизвестния воин, убит във Франция по време на Първата световна война и положен тук през 1920 г., се намира параклисът „Свети Георги“, който съдържа доста обикновения на вид стол за коронация, върху който всеки монарх от началото 14-ти век е коронясан (с изключение на монарсите Мария II и Уилям III, които са създали свои собствени столове за събитието през 1689 г.)

Уестминстърското абатство - прекрасна смесица от архитектурни стилове (част 2)
Снимка: pixabay

Освен кралските гробове, следете и многобройните известни хора, погребени тук, особено в ъгъла на поетите, където ще намерите местата за почивка на Джефри Чосър, Чарлз Дикенс, Томас Харди, Алфред Тенисън, Самюел Джонсън и Ръдиард Киплинг, както и паметници на другите велики (Уилям Шекспир, Джейн Остин, сестрите Бронте и др.). Друг набор от прочути гробници е в ъгъла близо до северната пътека, включително последните места за почивка на сър Исак Нютон, Чарлз Дарвин и пепелта на Стивън Хокинг.

Аудио водачите с възможност за изтегляне са включени в цената на билета, но за да извлечете повече от вашето посещение, присъединете се към 90-минутна обиколка под ръководството на verger (допълнителни 7 £), която включва някои „VIP достъп“, като светинята на Едуард и други.

Уестминстърското абатство - прекрасна смесица от архитектурни стилове (част 2)
Снимка: pixabay

Части от комплекса на абатството са безплатни за посетители, включително манастирите, Chapter House и 900-годишната градина. Осмоъгълната капитулна къща датира от 1250-те години и е мястото, където монасите ще се срещат за ежедневна молитва и заданията си, преди Хенри VIII да потисне манастирите около три века по-късно. Вдясно от входа на Chapter House се намира най-старата врата във Великобритания - тя е била там от 1050-те. Използвана като съкровищница, подобната на крипта камера Pyx, датира от около 1070 г. и носи името си от кутии, в които се съхраняват злато и сребро, за да се тества за чистота, за да се правят монети.

Снимките не са разрешени в абатството, но са разрешени около манастирите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин