Уикенд идея: водопад Гюллек, село Даскалово - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уикенд идея: водопад Гюллек, село Даскалово
Автор: Елена Исаева

Красотата на България е необятна. Не стига цял един живот да се обиколят всички места по нашите земи, но все пак трябва да опитаме, нали така?

В България не можем да се оплачем от липса на води, като езера, реки, водопади. Последните са най-подходящи за посещение в началото на пролетния сезон, когато снеговете се топят и водопадите са най-пълноводни. Точно в този период те разкриват пълната си красота и пищност.

Уикенд идея: водопад Гюллек, село Даскалово
Снимка: wikipedia.org

Добре са ни познати водопади като Райското пръскало, Скакавица, Костенски водопад, Крушунски водопади, Докузак и други. Но има още толкова много, които не са така известни, макар, че някои от тях не са никак малки. Водопадът, който ще ви предложа за уикенд разходка е точно такъв – малко известен, но пък за сметка на това е много красив и се намира в прекрасна местност за разходки.

Това е водопад Гюллек, който се намира близо до село Даскалово, по пътя АсеновградКърджали. Името идва от турски език и буквално означава „нещо, което бучи силно“. Водопадът е лесно достъпен и за това е подходящ за преход и с по-малки деца. С автомобил се стига съвсем близо до водопада, след което има около километър, километър и половина леко спускане към реката. Това разстояние се минава пеша, но бих ви препоръчала, ако намерите място да оставите колата една идея по-далеч, за да може да си направите по-дълга разходка.

Водопадът Гюллек има височина около 8 – 10 метра, като водната струя се спуска мощно, с много силен тътен. Този водопад е много интересен и може да се посещава целогодишно, защото местните казват, че той не пресъхва през лятото, защото постоянно се подхранва от реката при село Даскалово, така, че тук може да дойдете през всеки сезон, според вашите предпочитания.

Местността, в която се намира водопада и самото село Даскалово са много красиви. Едно от поредните прекрасни места в Източните Родопи, за което малко хора знаят, но може би това е и причината да се запази толкова диво. Тук е спокойно, приятно и подходящо освен за разходки и за пикници.

Уикенд идея: водопад Гюллек, село Даскалово
Снимка: wikipedia.org

Водопадът е открит от българите Кирил Неделчев и Борислав Бориславов. Тяхната мисия е да откриват малко познати водопади в България и най-вече в Източните Родопи. До сега успешно са открили и описали над 20 водопада, като Гюллек спада към един от най-красивите.

Ако и вие сте с откривателски и приключенски дух, може да проверите имената и местонахождението на откритите от тях водопади и да си направите една обиколка из тази част на Родопите по нови, непознати места, които сигурна съм, много ще ви харесат. Нямам и как да е друго, защото магичната красота на Родопа планина, без значение в кой нейн дял се намирате, остава завинаги в сърцата на своите посетители.

В района на водопада всички имена на реки, дерета, върхове имат турски имена, което е разбираемо, защото по тези земи живее предимно мюсюлманско население и не всеки знае български език, особенно по-възрастните хора. За това не разчитайте само на това, че може да попитате местните за посока или местонахождение на някой обект. Подгответе се предварително, за да не останете неприятно изненадани от своята екскурзия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин