Етнографски комплекс Генгер: Разходка из миналото - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Етнографски комплекс Генгер: Разходка из миналото
Автор: Неделина Вангелова

В етнографския комплекс "Генгер" ще ви посрещнат с ръчен хляб, изпечен в стара пещ. Ще се срещнете със старите майстори, които въртят грънчарското колело и плетат кошници по древните технологии на нашите прабаби и прадядовци. Ще видите рядкото растение генгер и ще можете да отдъхнете под сенките на източната част на Стара планина, само на 30-ина километра от морския бряг.

Разходка из миналото

Етнографският комплекс “Генгер” в град Айтос е свежа идея как да разнообразите лятната си морска почивка с приятна разходка сред старовремски къщи и възможност със собствените си ръце да се докоснете до древните занаятчийски технологии. 

Създаден като Алея на занаятите още през 1988 г., етнографският център пази българските занаяти живи и ви дава възможност да се докоснете до традициите, но не зад музейна витрина, а със собствените си ръце. 

Етнографският комплекс разполага със занаятчийски работилници, в които може да се наблюдава целия производствен процес, както и да се вземе участие в него.

Има ателиета по приложни изкуства, медникарство, кошничарство, художествено плетиво, както и хлебарница, в която традиционните обредни погачи, пити и баници биват приготвени по стара българска рецепта в автентични помещения за месене и изпечени на пещ. Можете да надникнете и в автентична шивачница, от която можете да си закупите ръчно изработени уникати - дрехи, народни носии, чанти и сувенири. Надникнете и в дърводелското ателие.

Според легендите местните грънчари били прочути до най-далечните пазари на Средиземно море, а глинените съдове от Айтос били сравнявани по красота и изящество с тези от Троя. Днес в етнографския комплекс "Генгер" работи потомък на един от най-старите майстори грънчари в региона.

В комплекса има механа с традиционни български ястия, както и винарна, където можете да дегустирате вина, произведени от грозде от Айтоския край.

А какво е "генгер"?

Макар че достига само 70 см височина, това удивително растение пуска корени на 4 м дълбочина, благодарение на което спира ерозията и пази почвата. Нарича се генгер и можете да го срещнете на едно-единствено място в Европа - в Айтоската планина, част от Източна Стара планина.

Генгерът е сухолюбив нисък бодлив храст с дребни, сребристи мъхести листа. Наричан още бодливо сграбиче и айтоски клин, този храст открай време е известен с лечебните си свойства. Днес обаче неговото бране е строго забранено, тъй като генгерът е защитен вид.

Полезна информация: "Етнографски комплекс Генгер" се намира на ул. Паркова 60, в началото на лесопарк „Славеева река“, известен със скалните образувания Казаните и Трите братя, както и със зоологическата градина, разположена в самия парк. Всяка сутрин „Генгер“ отваря врати в 7 часа, работилниците са отворени до 18:00 часа, докато самият комплекс остава отворен за посетители до тяхното тръгване.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин