В света на виното - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В света на виното
Автор: Елена Исаева
В света на виното
Снимка: pexels

In vino veritas”, както гласи всеизвестната латинска фраза – във виното е истината, употребявана в смисъл, че пияният човек си разкрива душата.

Виното е вид алкохолна напитка, получавана чрез ферментация на грозде. Различните сортове грозде, както и различните видове дрожди  създават различни вина.

В света на виното
Снимка: pixabay.com

Предполага се, че най – ранните вина са произведени в Китай, Армения, Грузия и Иран, по – късно вино започва да се произвежда в Древна Гърция, римската империя и Тракия. Божетсвената напитка, станала любима на бог Дионисий, бога на лозята, виното и веселието, олицетворява животворната сила на природата. Такова е било и посланието на виното за Бакхус и древните римляни.

Виното е разпространено и се произвежда по всички краища на света. В Древен Египет са открити винени листа и фрески, изобразяващи лозя и вино, древните египтяни са записвали върху делвите данни за реколтата, качествата на вината и производителите им. В Древен Вавилон пък са въведени първите закони, регламентиращи условията за функционирането на пазарите и търговията с вино.

Днес по целия свят се организират многобрйни празненства и фестивали в чест на тази божествена напитка. Ето някои от най – известните сред тях:

1. Boston Wine Expo най – голямото изложние за вино в Америка, където се дегустират повече от 1 800 разлини вина от повече от 300 междунарони винарни.

2. Международният празник Пино Ноар в Орегон, провеждан в прочутата долина Уиламет, участък от 160 км., засаден с лозя.

В света на виното
Снимка: pixabay.com

3. Винария, провежда се в Пловдив от 1993 г. в края на месец февруари или първата седмица на месец март. Излъчва се и победител, който се награждава със Златен Ритон.

4. Grapefest най – големият винен празник в Тексас, Югозападна Америка. Освен участието с различни марки вина, тук участниците показват и кулинарни умения, като представят свои готварски рецепти с вино, грозде и билки.

5. Фестивал на гроздето, провеждан в Аржентина. Това е може би едно от най – популярните събития в страната. Провежда се от преди повече от 75 години. По време на фестивала се излъчва Кралица на виното. Накрая празникът завършва с великолепно празненство в амфитеатър, изграден в гръцки стил, където известни актьори разказват каква е историята на реколтата от текущата година.

6. Фестивал на виното и храните в Мелбърн, Австралия. Интересно събитие, съпътстващо винения празник е най – дългият обяд в света, подготвен за около 900 посетители, сервиран на маса, дълга 1 300 метра, където повече от 100 готвачи демонстрират своите готварски умения и талант, споделяйки и разменяйки си интересни рецепти за всевъзможни кулинарни изкушения.

В последните години в България освен празникът Винария, се провеждат и други винени празници в различни краища на страната. От 2004 г. насам в Банско се провежда фестивалът „Винена завера – Банско“, в който участват около 35  фирми, производители на вино, представяйки се с над 150 вина. Наградите в конкуса са „Златен дармон“, „Сребърен дармон“ и разбира се голямата награда – статуетка на бога Дионисий.

В света на виното
Снимка: pixabay.com

В Поморие също се провежда винен фестивал, организиран ежегодно от общината на града под наименованието „Море от вино“. В центъра на града, на открита сцена, местни и чуждестранни участници изнасят програма и забавляват жителите и гостите на града.

Интересни винени празници се организират и на други места, като Празникът на виното в Карнобат, винените празници в с. Марково, в с. Брестовица и други.

Виненият туризъм се развива все повече в последните години. Ако сте любител на хубавите вина, обичате да се веселите и проявявате интерес, то включете се в някой от тези празници, за да си доставите радост и наслада за душата и сетивата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин