Възстановка на Априлското въстание в Панагюрище - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Възстановка на Априлското въстание в Панагюрище
Автор: Peika.bg

На 1 май 2018 г. се навършиха 142 години от избухването на Априлското въстание на българския народ срещу турския поробител!

Това е най-високият връх в борбите за национално освобождение и възстановяване на българската държавност. По този повод в Панагюрище се проведе традиционната военноисторическа възстановка „Мъжество и саможертва. Тя се прави за 12-и пореден път.

Националният мемориален комплекс „Априлци в града бе пълен с жители и гости на Панагюрище, дошли да почетат геройството на своите предци. Проявата се организира от РК „Традиция“ – Панагюрище с изключителната подкрепа на Община Панагюрище и съдействието на местни обществени организации и държавни институции. Участие в нея взеха клубове на Сдружение „Национално дружество „Традиция“ от цялата страна.

По време на възстановката бяха представени исторически достоверни епизоди от обявяването на въстанието в столицата на IV-ти революционен окръг, героичната 10-дневна защита на Панагюрище от въстаниците и кървавите драматични събития, съпътстващи потушаването на бунта.

Във възстановката се включиха повече от 100 души - мъже, жени, деца. Всички те впечатлиха не само с автентичните си костюми, пресъздаващи отминалата епоха, но и със сърцатата си игра. Музиката и текстът караха зрителите на настръхват. Пресъздадени бяха и гърмежите с черешови топчета и огнестрелни оръжия. 

Априлското въстание е бляскав пример за несломимият героичен български дух. Той не може да остане в забвение, особено след толкова впечатляващата възстановка, която всяка година се провежда тук - в Панагюрище. Жертвоготовността на участниците в обреченото въстание са в основите на свободата ни. За нас потомците остава да я съхраним. Да си спомняме за всички знайни и незнайни борци, паднали в пламъците на Априлското въстание за нейното извоюване!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин