Вековното могъщество на крепостта Овеч - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вековното могъщество на крепостта Овеч
Автор: Боряна Кръстева

Днес ще се разходим до една от най-величествените крепости в България. Тя е устоявала на нашествията на варварите и сега пореща своите нови обитатели - пътешествениците! Това е крепостта Овеч, разположена на красиво плато, източно от град Провадия!

Всъщност платата, на които се простира, са две - Калето и Табиите. През 3-ти век варварските нашествия от север зачестяват и това налага построяването на крепостта. 

Местоположението ѝ има много стратегически предимства. Крепосттва е защитава пътищата, които преминават през дефилето на Провадийска река от Черно море към вътрешността на полуострова и от поречието на Дунав на юг през сравнително ниските проходи в Източна Стара планина към Одрин и Константинопол.

В миналото крепостта е известна с гръцкото име Проват. Българите я наричат Овеч, а османците – Таш хисар или "каменна крепост". Археологическите проучвания доказват, че укреплението се използва до първите десетилетия на 7-ми век. По-късно крепостта отново е обитавана - от 10 до края на 17 век.

Овеч е населяван от траки, римляни, византийци, славяни, българи, османци. Крепостта е свързана с управлението на цар Ивайло (1277г–1280г), с похода на граф Амедей VІ Савойски (1366г) и похода на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) (1444г).

Най-силният период на Овеч е през 12-14-ти век, когато крепостта е военен, религиозен, икономически и административен център на региона. В края на 17-ти век провадийската крепост е изоставена. Каменният материал от нейните укрепителни съоръжения и сгради е използван за строежи в град Провадия и съседните селища. Днес само руините, част от които са реставрирани, продължават да напомнят за славното ѝ минало.

Можете да влезете в крепостта през един от трите входа. Източният е запазен в оригиналния си вид с изсечени в скалата каменни стълби. Той е удобен, ако идвате със собствен превоз. Западният вход е достъпен откъм града. Той е и най-атрактивният със своите 111 стъпала, които трябва да преодолеете, за да се изкачите до крепостта. Главният вход на самата крепостта всъщност е северният. Пред него е изградено мостово съоръжение с дължина 150 м, което свързва две плата, за които ви разказвахме в началото, Калето и Табиите. 

В крепостта можете да разгледате: говорещия кладенец, дълбок 79 м, митрополитската църква, рицарския затвор, кулата с дяволската пътечка и Калугерските дупки. Най-интересните предмети от крепостта се съхраняват в Историческия музей, в Провадия. Сред тях са стотици монети (златни, сребърни, медни, бронзови), пръстени, оръжия, предмети на бита. Експонати от Овеч се съхраняват и в историческите музеи в Дългопол и Варна. Две каменни колони с надписи от хан Омуртаг са изложени в Националния археологически музей. 

Крепостта работи целогодишно, има и екскурзовод. Приятни пътешествия!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин