Веве, Швейцария – малко бижу, за което малко хора знаят - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Веве, Швейцария – малко бижу, за което малко хора знаят
Автор: Елена Исаева

Веве е живописен град, разположен в швейцарския кантон Во, на брега на Женевското езеро. Има богата история, датираща от римско време, а с него са свързани много интересни факти и легенди. Ето няколко:

Римски корени: Веве първоначално е било римско селище, наречено Вибискум, и много артефакти от този период са открити в района.

Веве, Швейцария – малко бижу, за което малко хора знаят
Снимка: pixabay.com

Фонтанът Vevey: Една от най-известните забележителности във Vevey е Alimentarium, музей, посветен на храната и храненето. Извън музея има фонтан, който разпределя безплатна вода, овкусена с различни сиропи. Фонтанът е построен през 1999 г., за да отпразнува 125-годишнината на Nestle.

Битката при Ла Планта: През 1475 г. град Веве е бил мястото на битка между Конфедерацията на Швейцария и Херцогство Савоя. Битката се води на близкия хълм Ла Планта и швейцарците излизат победители.

Чарли Чаплин: Известният актьор и режисьор прекарва последните 25 години от живота си във Веве, а бившият му дом е превърнат в музей, посветен на живота и работата му.

Fête des Vignerons: Този уникален фестивал се провежда във Веве на всеки 20 години и празнува традициите и културата на лозарите в региона. Фестивалът датира от 18 век и е признат от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Легендата за дракона Vevey: Според местната легенда дракон веднъж тероризирал град Vevey и единственият начин да бъде победен бил да му бъде принесена девствена жертва. Жителите на града избрали осъден престъпник да бъде жертвата, но точно когато драконът се канел да я погълне, се появил героичен рицар и убил звяра.

Пазарният площад: Пазарният площад на Веве, Place du Marché, е един от най-старите в Швейцария и датира от Средновековието. Той все още е оживен център на дейност, с пазари, концерти и други събития, които се провеждат през цялата година.

Като цяло, Vevey е град, пропит с история и традиции, с много интересни факти и легенди за изследване.

Веве е живописен град, разположен в швейцарския кантон Во, на брега на Женевското езеро. Има население от около 20 000 души и е известно със зашеметяващата си природа, богата история и жизнена културна сцена.

Веве има дълга и завладяваща история, датираща от римско време, и има много исторически забележителности и атракции за изследване. Един от най-известните е Château de Chillon, средновековна крепост, разположена на скалист остров точно до брега. Други забележителни забележителности включват Alimentarium, музей, посветен на храната и храненето, и музеят на Чарли Чаплин, който празнува живота и работата на известния актьор и режисьор.

Градът е известен и с оживената си културна сцена, с широка гама от фестивали и събития, които се провеждат през цялата година. Един от най-известните е Fête des Vignerons, уникален фестивал, който празнува традициите и културата на лозарите в региона. Фестивалът се провежда на всеки 20 години и е признат от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Веве също е дом на много отлични ресторанти, кафенета и барове, предлагащи вкусна швейцарска кухня и местни специалитети. Градът е особено известен със своето вино, с много лозя и винарни, разположени в околните хълмове.

 

Веве, Швейцария – малко бижу, за което малко хора знаят
Снимка: pixabay.com

Като цяло Веве е очарователен и живописен град, който предлага по нещо за всеки, независимо дали се интересувате от история, култура или просто се наслаждавате на зашеметяващата природа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин