Вижте 6 от най-впечатляващите градини в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте 6 от най-впечатляващите градини в света
Автор: Peika.bg

Независимо дали се натъквате случайно на тях, докато се разхождате из непознат града или ги търсите, за да разберете повече за архитектурата и културата, красивите градини винаги са вдъхновение за пътешествениците.

За да го докажем, ви представяме шест уникални градини на различни места по света. Те са подбрани на база положителните мнения на блогъри, освен това всяка от градините има специфичен дизайн и предлага уникални преживявания.

Те има и още нещо общо - чудесна история, което се крие зад тях. Градините са по-уютни от големите градски паркове. В тях наистина можете да се усамотите, да разгледате нещо красиво и не на последно място - да се обогатите с красивия разказ на тяхната история. 

1. Градина на космическите спекулации, Шотландия

Разгърната площ от 30 акра, край Дъмфрийс в югозападна Шотландия, тази градина разполага с 40 различни зони, скулптури, тревни могили, мостове, разнообразни земни форми и архитектурни елементи, които предизвикват законите на физиката. Проектирана от архитекта Чарлс Дънксс и съпругата му Маги Кесуик в техния собствен дом, градината е създадена, за да вдъхне щипка вълшебство и да се усмихне хората, които я посещават.

58615

Стед най-забележителните ѝ елементи са водните каскади, която разказват историята на Вселената и тераса, която показва изкривяването на пространството и времето, причинено от черна дупка.

58617

За съжаление градината е отворена само един ден годишно - на 6 май, тъй като се намира в частен дом и собствениците не искат да нарушават спокойствието си. Номерата на билетите за вход са ограничени до 1500 души и са достъпни чрез уебсайта на градината.

58616

*

2. Нек Чанд Рок Гардън, Индия

Известна още като "Рок Гардън" в Чандигар, тя е наречена на своя основател -  държавен служител, който я е започнал като тайно хоби през 1957 г.

58619

Градината с площ 25 дка съдържа над 2000 скулптури с различни форми и размери.

58618

Те са създадени от камък и други изхвърлени материали, останали от 50-те различни села, разрушени, за да се построи град Чандигар. След завършването си, градината се превръща в популярно туристическо място и от самото начало има над 12 милиона посетители.

58620

*

3. Арктическо-алпийската ботаническа градина в Тромсьо, Норвегия

Тази градина включва 25 колекции на цветя и растения от Арктика, Хималаите и Южна Америка, както и растения от стари градини в Северна Норвегия, много от които не могат да се видят на други места. В южната част на градината, на огромен скален хребет са растенията от Турция, Ливан, Южна Африка и Чили. На северния склон са растения от архипелагът Свалбард, намиращ се в най-северната част на Норвегия. 

58628

58625

58627

*

4. "Страната на кактусите", Австралия

Това е раят на кактусите. Тук са събрани 4000 вида кактуси и сукуленти, разпределени в осем градински пътеки, построени от Джим Хол и съпругата му Джули.

58621

Всичко започва през 70-те години на миналия век, когато бащата на Джим започва да събира кактуси.

58622

Градината е на три часа път с кола от Мелбърн. Тя е изключително популярна както сред местните, така и за туристите, които обичат да идват тук, за да се снимат. "Страната на кактусите" продължава да се разширява, тъй като собствениците добавят още видове към колекцията си.

58623

*

5. Ферма "Бурле Маркс", Бразилия

Построена от архитекта Роберто Бурле Маркс, в резиденцията му в Западната зона на Рио де Жанейро, градината се простира на 100 акра. Тя съчетава една от най-важните колекции от тропически и субтропически растения в света с общо 3500 вида. 

58624

Ферма "Бурле Маркс" е една от най-добре пазените тайни в града. Тя е създадена на мястото на бивша бананова плантация. В градината има и параклис от 17-ти век, който е възстановен. Докато сте там, можете да разгледате и музея на Роберо Бурле Маркс. В него се помещават над 3000 експоната, включително редки предмети от изкуството и занаятите, които архитектът е събрал през целия си живот.

58626

*

6. Степ Гардън в Акрос, Япония

През 1995 г. Акрос Фукуока отваря врати в средата на града като център за международен, културен и информационен обмен. Докато вътрешната част на сградата включва галерии и конферентни зали, южната фасада е истинска зелена градина.

58630

Тя позволява на посетителите да се разхождат покрай 50 000 растения и да се наслаждават на спокойна градина, която едновременно е близо, но и много далеч от забързания град.

58631

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин