Вижте дървото на пътешественика - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте дървото на пътешественика
Автор: Peika.bg
Вижте дървото на пътешественика
Снимка: wikipedia.org

Дървото на пътешественика (Ravenala madagascariensis) е растение, което се среща най-често в горещи и умерено влажни местности. Известно е още като „палмата на пътешественика“.

То изглежда като палма и достига до височина 30 м и произлиза от Мадагаскар. В Африка се среща в зоната на влажните тропични гори. То е наречено така, защото в листата му се съдържа вода, която може да утоли жаждата на пътешественика.

Палмоподобното растение от семейство стрелициеви (Strelitziaceae) и единствен представител на род Ravanela. Близкородствени родове са: южноафриканският род Strelitzia и южноамеририканският род Phenakospermum. Някои по-стари класифиации причисляват дървото към семейство  бананови (Musaceae). Понастоящем са идентифицирани четири подвида.

Научното име произхожда от думата „ravinala“, с която малгашите (народът на Мадагаскар) наричат горските листа. 

Вижте дървото на пътешественика
Снимка: wikipedia.org

Огромните листа наподобяват тези на банан, разположени на дълги дръжки те са симетрично групирани и придават специфичен облик на короната във формата на ветрило. Листата постепенно отмират и разкриват твърдо и сиво стъбло. Често силните ветрове накъсват цялостта им и им придават подобен на пера вид. Короната се състои от 30-35 листа, при появата на младо листо едно старо изсъхва и така  броят на листата се запазва. Цветът на листните дръжки се изменя от оранжев в основата, през жълт в средата до зелен в наи-горната част. В основата на всяко листо е формиран своеобразен резервоар, в който се събира дъждовна вода.

Съществуват много легенди за пътешественици, които утоляват жаждата си с водата, събрана в основата на листната дръжка. Трябва да се има предвид, че водата е застояла и мътна и не трябва да се пие без да е пречистена. От тук произлиза и известното наименование „дърво на пътешественика“. Друга легенда разказва, че тъй като короната расте в права линия тя наподобява стрелките на компас и може се използва, като естествен ориентир. Цветовете са бели и напомнят тези на близкородствената Стрелиция въпреки, че се смятат за не до там атрактивни заради зеленият околоцветник. След като прецъфти се появяват кафеникави плодове, които разкриват ярко сини семена.

Известно е, че черно-белите гривести лемури се хранят с нектар от цветовете на това необикновенно растение, с което спомагат за опршването. С времето цветовете на растението и муцуните на лемурите са претърпели еволюционни изменения, който да улеснят симбиозата между двата вида.

Ако имате къща с двор в тропичните и субтропичните ширини може да засадите във градината си това атрактивно растение, но трябва да имате предвид някои условия. 

Как трябва да се гледа?

„Дървото на пътешественика“ предпочита слънчеви места, но е добре докато е младо да го предпазвате от силното обедно слънце. Подхранването с изкуствени торове влияе добре върху развитието му, особено азотните, които ускоряват растежа и придават по-наситен цвят на листата. Поливайте умерено. На височина достига до 7-10 м.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин