Вижте най-сухото място на планетата - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте най-сухото място на планетата
Автор: Peika.bg
Вижте най-сухото място на планетата
Снимка: flickr/brookpeterson

Когато чуем Антарктида си представяме една безкрайна пустиня, покрита единствено с лед и сняг.

Има обаче и места пейзажът е напълно различен – например Сухите долини на Макмърдо, които са почти изцяло лишени дори от най-малкото количество сняг. Те се намират в района на Антарктида, който е най-близо до Нова Зеландия.

Сухите долини получават еквивалент само на 10 см вода годишно, и то под формата на сняг. Напълно лишен от сухоземна растителност, районът се смята за една от най-екстремните пустини и за най-сухото място на планетата. Долините се разпростират на площ от 4800 кв. км, което представлява едва около 0,03% от цялата територия на континента и представлява най-големият район без лед в Антарктида.

Вижте най-сухото място на планетата
Снимка: flickr/Pierre Roudier

Те са разположени между високите над 4000 м Трансарктическите планини, които блокират възможността ледът от изток до достигане морето Рос. Вятърът в този район пък може да достигне скорост от 320 км/ч. и изпарява цялата вода, лед и сняг.

Колкото и сурови да изглежда тази среда, тя все пак е дом на различни организми, които живеят в екстремни условия. Сред тях са лишеи и мъхове, както и микроби и микроскопични червеи. С течение на времето тези организми са претърпели дълбоки еволюционни промени, които им позволяват да оцелеят в една от най-суровите и тежки среди на планетата.

Вижте най-сухото място на планетата
Снимка: flickr/Pierre Roudier

Интересен факт е, че именно анаеробните бактерии, които се намират под ледника Тейлър са причината за феномена, по-известен като „кървав водопад“.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин