Вижте най-високият град в света - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте най-високият град в света
Автор: Peika.bg
Вижте най-високият град в света
Снимка: wikipedia.org

Ринконада е най-вискоият град на света и се намира на забележителните 5100 м надморска височина.

Той се намира високо в Андите на територията на Перу. Първоначално градът бил просто лагер, събиращ хората, добиващи злато в района, а към днешна дата вече е град с население около 30 000 души.

Въпреки че се намира само на 14 градуса от екватора, климатът е доста особен. Летата в най-високия град в света са влажни, зимите са сухи, а средната годишна температура е само 1,2 градуса по Целзий.

В Ринконада няма пътища, водопровод и канализационна система. Къщите са изработени от листове ламарина и са без изолация. Всички мъже, живеещи в най-високия град в света, работят в мини. Жените пък продават различни стоки, търсят злато от изхвърлените отпадъци от мините, а някои и проституират.

В Ринконада миньорите извличат златото с помощта на живак и това е причината земята, въздухът, водата и снегът в града и други селища в района са замърсени. 

Повечето мини в града са незаконни, ето защо в града няма администрация. Това от своя страна пречи на развитието му, тъй като икономиката не се регулира, а голяма част от златото, излизащо от планината, отива направо на черния пазар.

Една от минните компания в Ринконада пък не плаща заплати на своите работници. Вместо служителите работят 30 дни без заплащане, а на 31-вия ден им се позволява да изнесат колкото успеят руда от мината. Уловката е, че работещите няма как да знаят колко и дали изобщо изнесената от тях руда ще съдържа злато.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин