Вижте последното градче преди Северния полюс - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте последното градче преди Северния полюс
Вижте последното градче преди Северния полюс

Ню Алесунд е най-северният град на планетата преди Северния полюс.

Той се намира на норвежкия остров Спицберген, който е част от отдалечения и до голяма степен недокоснат и неизследван, архипелаг Свалбард

Ню Алесунд е образуван като селище за добив на въглища, но мините отдавна за затворени, а градът е международен център за научни изследвания. Там няколко държави са построили изследователски станции за проучване на изменението на климата. Освен това Ню Алесунд е бил отправна точка на няколко експедиции, които са се опитвали да достигнат до Северния полюс.

Контурите на къщите и високите антени изглеждат като мираж заради мястото, на което се намират, защото отвъд град този малък град цивилизацията не съществува. След него е единствено Северния полюс и неговата чиста арктическа пустош. Откриването и разглеждането на този малък град в цялата му прекрасна изолация е почти магическо.

За да стигнете до там, трябва да пътувате с кораб, който ще подмине остров Принц Карлс Форланд, както и Конгсфьорд. Дълъг 25 км, Конгсфьорд е най-големият фиорд на северозападния бряг на Спицберген. 

Вижте последното градче преди Северния полюс
Снимка: flickr/Rerun van Pelt

Докато пътувате вероятно ще видите много птици, които мигрират на север или на юг, а може би дори лисици, елени, тюлени и полярно мечки. Интересното е, че Ню Алесунд притежава най-богатата фауна и флора от целия архипелаг в Свалбард. 

В селището ви очакват старомодни къщи в тюркоазени, червени, жълти и сини цветове. Там има само една улица и 40-50 сгради. Все пак съществува малък хотел и най-северната пощенска станция в света – малка тюркоазена къща.

Интересното е, че едва 30 души прекарват зимата там, преживявайки безмилостно тъмната полярна нощ, когато слънцето е под хоризонта 24 часа в денонощието. През лятото населението на градчето наброява около 130 души под денонощното слънце, когато то не залязва дори и за минута. Тези невероятни природни феномени се срещат само и единствено в Арктическия кръг, а интересното е, че арктическата пролет е толкова топла, че е възможно човек да излезе без шапка и ръкавици.

Мястото е интересно и необичайно, но определено не е за всеки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин