Влакче в Дисниленд разбива камъни в бъбреците - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Влакче в Дисниленд разбива камъни в бъбреците
Автор: Peika.bg
Влакче в Дисниленд разбива камъни в бъбреците

След като няколко пациенти му съобщават радостната новина, че след возенето на скоростно влакче в Дисниленд във Флорида изхвърлили камъни от бъбреците, урологът Дейвид Вартингер със своя екип решава да погледне по-сериозно на нещата и да проведе допълнително проучване.

По принцип единственият начин за изваждане на бъбречни камъни без медицинска намеса е през пикочните пътища – отделят се с урината, но този процес може да бъде изключително болезнен и мъчителен.

Учените решават да използват изкуствен бъбрек и няколко бъбречни камъка, за да покажат, че влакчето наистина помага за изваждането на бъбречните камъни по-бързо и безболезнено. За целта на изследването те разработват ЗD модел на бъбрек, който да вземат със себе си и да скрият в раница, като намерението им е да прекарат така един ден в Дисниленд. В изкуствения бъбрек слагат 3 истински бъбречни камъка и известно количество урина – камъните са с малки размери – 4,5 кубични мм, със средни размери – 13,5 кубични мм, или с големи – 64.6 кубични мм. След това взимат бъбрека на влакчето, на което се качват общо 20 пъти, като всеки път слагат по 1 бъбречен камък в различни части на бъбрека.

В края на този необичаен експеримент се установява, че благоприятният изход зависи най-вече от мястото, на което сяда човек. Когато лекарите заемат места на задните вагони на влакчето, камъните се придвижват в цели 64% от случаите, което е изключителен резултат, а когато сядат отпред, едва 17% от тях се придвижват.

Също интересно наблюдение е, че подобно движение не се наблюдава на другите влакчета, на които те също се возят. Прекалено бързите влакчета на ужасите например, които завишават сериозно степента на натоварване, не само че задържат камъните, а дори е възможно да влошат състоянието на пациента, установяват учените.

Въпреки любопитните и обнадеждаващи резултати лекарите предупреждават пациентите си да не бързат да се редят на опашка за влакчето, защото все пак предстоят още много проучвания по темата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин