Връх Стефани (Олимп) – изкачване на Трона на Зевс - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Връх Стефани (Олимп) – изкачване на Трона на Зевс
Автор: Радослав Байрактаров

Бях на семейна почивка в Гърция на Олимпийската ривиера. Докато всички покрай мен гледаха ситния пясък и прозрачната вода, аз бях вперил поглед във висините на митичния Олимп.

>

>

Исках отново да зърна изгрева над Бяло море от хижа Спилиос Агапитос (RefugioА), затова тръгнах по тъмно от паркинга на Приония. Тъмното и неизвестното около мен ми помогаха да държа бодра крачка по тези около 5 км разстояние и 1000 м положителна денивелация. В 6:10 часа бях на хижата, само 1:40 часа след като тръгнах от паркинга.

Първите лъчи на слънцето.

Преходът към хижа Ясос Апостолидис (Refugio SEO) започва по същата пътека, която води към Митикас. Само на около 200 м след Refugio А табели указват пътека вдясно от основния път, която се следва.

Движех се успоредно под основното било. Откриваха се великолепни гледки към Бяло море и изгрева зад него.

Лъчите вече обагряха върховете на Олимп.

Слънцето постепенно, но сигурно завладяваше нови пространства. Пропълзя и в дълбокия Енипейски пролом, през който се откриваше гледката към морето.

Пътеката има маркировка и е силно препоръчително да се следва. Изгуби ли се за повече от 50 метра, значи човек вече не е на правилния път. Имаше 2-3 места, които изискваха леки катерения, които обаче са по силите на всеки турист.

На два пъти срещнах диви кози. Бяхме на не повече от 7-8 м разстояние. Само ме погледнаха и продължиха да пасат. За момент си мислех дори, че ми позират.

През цялото време Бяло море се простира вдясно и на повече от 2000 м под пътеката.

Не след дълго излязох на премката към Платото на музите.

Отляво на мен, все още забулен частично в мъгла, се издигаше гордо Тронът на Зевс - връх Стефани. Една огромна скала във формата на полукръг, забита в платото. Отвесите от тази страна надминаваха 400 м, а от другата - спускащи се към Големия Казан - дори 700 м.

Пред мен вече се виждаше хижа Ясос Апостолидис (Refugio SEO). А отляво на нея - връх Тумба (2801 м).

На около 5 минути над мен вдясно се намираше и хижа Христос Какалос (Refugio C). Двете хижи се намират на около 500 м една от друга, кацнали на Платото на музите.

Гледах със страхопочитание вертикалните стени на Стефани, известен още като Тронът на Зевс (2909 м).

Дотук ми бяха необходими 1:30 часа от хижа А (Спилиос Агапитос). След кратка почивка на хижата се оправих към Трона на Зевс. Знаех, че е доста предизвикателен, но бях решен да опитам.

Подсичането на Стефани преминава по сравнително равна, ясна пътека. Стената на връх Стефани - просто е смазващо огромна.

Надпис на една скала указваше улея към връх Стефани. Той е подходящ само за туристи с опит и без страх от височина. Представлява стръмен улей с дължина 200-300 м. Има маркировка, която е препоръчително да се се следва, понеже указва „лесния“ път за нагоре.

Достигнах т.нар. туристическа кота на връх Стефани. Самият връх се намираше на 20 м от мен, но е препоръчително да се качва с въже.

От двете страни, само на сантиметри от пътеката, се спускат отвеси от по над 400 м.

На моменти се очертаваше силуетът на връх Митикас, обгърнат в мъгла. Той се намира само на 20-30 м разстояние по въздух.

Слизането ми се стори по-лесно от качването. Може би и заради голямото количество адреналин, което бях произвел. Чувствах се перфектно, доволен и горд.

Само на 20 м от улея за Стефани започва и улеят Локи към първенеца на гръцките върхове - Митикас (2918 м) - информация за изкачване на Митикас.

*

Текстът и снимките са на Радослав Байрактаров. Вижте още от Радослав в блога му тук.

Споделете и вие своите истории от пътуване в рубриката ни Стани автор на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин