Връх Стефани (Олимп) – изкачване на Трона на Зевс - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Връх Стефани (Олимп) – изкачване на Трона на Зевс
Автор: Радослав Байрактаров

Бях на семейна почивка в Гърция на Олимпийската ривиера. Докато всички покрай мен гледаха ситния пясък и прозрачната вода, аз бях вперил поглед във висините на митичния Олимп.

Исках отново да зърна изгрева над Бяло море от хижа Спилиос Агапитос (RefugioА), затова тръгнах по тъмно от паркинга на Приония. Тъмното и неизвестното около мен ми помогаха да държа бодра крачка по тези около 5 км разстояние и 1000 м положителна денивелация. В 6:10 часа бях на хижата, само 1:40 часа след като тръгнах от паркинга.

Първите лъчи на слънцето.

44145

Преходът към хижа Ясос Апостолидис (Refugio SEO) започва по същата пътека, която води към Митикас. Само на около 200 м след Refugio А табели указват пътека вдясно от основния път, която се следва.

Движех се успоредно под основното било. Откриваха се великолепни гледки към Бяло море и изгрева зад него.

44141

Лъчите вече обагряха върховете на Олимп.

44143

Слънцето постепенно, но сигурно завладяваше нови пространства. Пропълзя и в дълбокия Енипейски пролом, през който се откриваше гледката към морето.

44146

44148

Пътеката има маркировка и е силно препоръчително да се следва. Изгуби ли се за повече от 50 метра, значи човек вече не е на правилния път. Имаше 2-3 места, които изискваха леки катерения, които обаче са по силите на всеки турист.

44150

На два пъти срещнах диви кози. Бяхме на не повече от 7-8 м разстояние. Само ме погледнаха и продължиха да пасат. За момент си мислех дори, че ми позират.

44138

През цялото време Бяло море се простира вдясно и на повече от 2000 м под пътеката.

Не след дълго излязох на премката към Платото на музите.

44151

Отляво на мен, все още забулен частично в мъгла, се издигаше гордо Тронът на Зевс - връх Стефани. Една огромна скала във формата на полукръг, забита в платото. Отвесите от тази страна надминаваха 400 м, а от другата - спускащи се към Големия Казан - дори 700 м.

44140

44154

Пред мен вече се виждаше хижа Ясос Апостолидис (Refugio SEO). А отляво на нея - връх Тумба (2801 м).

На около 5 минути над мен вдясно се намираше и хижа Христос Какалос (Refugio C). Двете хижи се намират на около 500 м една от друга, кацнали на Платото на музите.

44139

Гледах със страхопочитание вертикалните стени на Стефани, известен още като Тронът на Зевс (2909 м).

44153

Дотук ми бяха необходими 1:30 часа от хижа А (Спилиос Агапитос). След кратка почивка на хижата се оправих към Трона на Зевс. Знаех, че е доста предизвикателен, но бях решен да опитам.

Подсичането на Стефани преминава по сравнително равна, ясна пътека. Стената на връх Стефани - просто е смазващо огромна.

44144

Надпис на една скала указваше улея към връх Стефани. Той е подходящ само за туристи с опит и без страх от височина. Представлява стръмен улей с дължина 200-300 м. Има маркировка, която е препоръчително да се се следва, понеже указва „лесния“ път за нагоре.

44152

Достигнах т.нар. туристическа кота на връх Стефани. Самият връх се намираше на 20 м от мен, но е препоръчително да се качва с въже.

44137

От двете страни, само на сантиметри от пътеката, се спускат отвеси от по над 400 м.

На моменти се очертаваше силуетът на връх Митикас, обгърнат в мъгла. Той се намира само на 20-30 м разстояние по въздух.

44147

Слизането ми се стори по-лесно от качването. Може би и заради голямото количество адреналин, което бях произвел. Чувствах се перфектно, доволен и горд.

Само на 20 м от улея за Стефани започва и улеят Локи към първенеца на гръцките върхове - Митикас (2918 м) - информация за изкачване на Митикас.

*

Текстът и снимките са на Радослав Байрактаров. Вижте още от Радослав в блога му тук.

Споделете и вие своите истории от пътуване в рубриката ни Стани автор на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин