Вулканът Везувий: Спящият великан - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вулканът Везувий: Спящият великан

Преди Помпей да бъде покосен на 24 август 79 г. пр.Хр., планината Везувий е изглеждала различно. Вероятно е била висока около 2000 метра и тъй като е била покрита с гъста растителност, никой не е подозирал, че представлява огромна геологическа заплаха.

Жителите днес са около 700 хиляди и живеят в полите на 1281-метровия вулкан. Те изглеждат също толкова безразлични към вулканичната заплаха, колкото са били и предците им преди 2000 години, тъй като нямат намерение да изоставят плодородната вулканична почва. По склоновете растат лозя (“Лакрима Кристи”, добило известност благодарение на някои елитни винарни) и местният сорт домати промодорини, от които местните печелят добре.

Много малко видими знаци напомнят за опастността. Везувий не бълва лава, подобно на Етна, или пепел, подобно на Стромболи. Вулканът угасва и спира да дими през 1944 г., а полетата от изстинала лава се покриват от зеленина, придавайки на планината благоприятен вид.

Властите са се отказали от извършването на повсеместно преселение и днес се съсредоточават върху планирането на безпроблемна евакуация при евентуално изригване.

Учените предупреждават, че Везувий би могъл да изригне по всяко време през идните 20 до 200 години. Колкото по-дълго вукалът не е бил активен (последното изригване е през 1944 г.), толкова по-голяма е опасността.

Учените смятат, че когато вулканът изригне отново, най-опасни няма да бъдат пепелта и лавата, а горещият облак, какъвто се е спуснал и през 79 г. пр. Хр. със скорост от 65 до 80 км в час, повишава температурата до 400 градуса по Целзий и който всъщност предизвиква всепомитащото унищожение, видимо и днес.

В наши дни Везувий е национален парк и природен резерват на ЮНЕСКО. Малцина обаче от близо 400 хиляди посетители, които изкачват планината до нейния връх и се вглеждат в дълбините на кратера й, остават за по-дълго да се насладят на по-дивата част от вулкана. Ръководството на парка е започнало да бележи пътеките. Една от най-добрите тръгва от градчето Сан Себастиано ал Везувио и стига до Бурбонската обсерватория.

Везувий е най-красив в ранно лято, най-вече през май или юни. Преди всичко започнете излета си от сутринта и избягвайте ветровити дни, през които условията при открития склон могат да се окажат много тежки.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин