Япония отново изпреварва Сингапур като най-мощен паспорт в света през 2023 г - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Япония отново изпреварва Сингапур като най-мощен паспорт в света през 2023 г
Автор: Peika.bg
Япония отново изпреварва Сингапур като най-мощен паспорт в света през 2023 г
Снимка: pexels

Henley Passport Index издаде тримесечния си доклад за най-мощните паспорти за 2023 г. За пета поредна година японският паспорт спечели титлата най-мощен паспорт в света, като притежателите му имат виза при пристигане или безвизов достъп до 193 държави. Сингапур остава на второ място с безвизов достъп само до 192 държави.

Индексът на паспортите на Хенли е административното и автентично класиране на всички паспорти по света. Индексът се основава на поверителни данни от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), която е най-категоричната и най-голямата база данни с информация за пътувания.

Henley Passport Index 2023: Притежателите на японски паспорти имат безвизов достъп до 193 държави

Тъй като страните по целия свят отварят границите си, тъй като заплахата от COVID-19 намалява, глобалните пътувания възлизат на 75% (според Henley Passport Index) от нивото преди пандемията. Напливът от пътници напоследък се умножава с голяма скорост. За 2023 г. азиатските страни оглавяват списъка, публикуван от Henley Passport Index, като Япония е на първо място, следвана от Сингапур и Южна Корея на второ място, а Германия, заедно с Испания, заема трето място.

Най-мощните паспорти в света

В Европа притежателите на паспорти на Германия и Испания имат безвизов достъп до 190 страни, докато ФинландияИталия и Люксембург споделят четвъртата позиция с безвизов достъп до 189 държави. Междувременно АвстрияДанияХоландия и Швеция достигнаха петата позиция, където притежателите на паспорти на тези страни имат достъп до 188 държави без предварителна виза.

Индия, в индекса на паспортите на Хенли за 2023 г., се приземи на 85-та позиция с безвизов достъп до 59 държави, включително ЕгипетМадагаскарВиетнам и Шри Ланка, наред с други.

Индексът класира 199 паспорта и 227 туристически дестинации

Henley Passport Index оценява общо 199 паспорта и 227 дестинации и въз основа на списъка се определя броят на дестинациите, до които техните притежатели могат да имат достъп, без да имат нужда от виза.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин