Ярославл - столицата на руския Златен пръстен - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ярославл - столицата на руския Златен пръстен
Автор: Елена Исаева

Ярославл е древен руски град, основан през 1010 г. от Ярослав Мъдри край вливането на река Которосл във Волга и кръстен на основателя си. Интересен факт е, че дъщерята на Ярослав Мъдри, Анна Ярославна се омъжва за Анри I и става кралица на Франция.

На територията на Ярославл е открито древно селище, за което се предполага, че датира от V – III век пр. н. е. От основаването си до днес, градът не е сменял своето име. Той е и най – старият руски град, построен на река Волга. В съвременната история на града, тук е построен и първият в света завод за синтетичен куачук.

Ярославл - столицата на руския Златен пръстен
Снимка: pixabay.com

 

Ето и още интересни факти за този красив древноруски град:

Като голям и важен риболовен център, Ярославл е имал в герба си изобразена риба, днес символът на града е мечката, а в Ярославския музей – резерват има и жива мечка, която се казва Маша. През XVII век за много кратък период от време, градът е бил столица на Русия.

Имено в Ярославл се заражда и театралното руско изкуство. През 1750 г. трупата на Фьодор Волков поставя първите пиеси, играни в каменна плевня, пригодена като театрална сцена. Малко по – късно, през 1752 г., императрица Елизабет Петровна издава заповед трупата да бъде преместена в Санкт Петербург, където поставя представления за императрицата и обкръжението и.

Градът е бил не един и два пъти сцена за заснемане на игрални филми, като един от най – популярниет е комедията Афоня.

В Ярославска област е родена и първата жена космонавт, възпитаничка на ярославско училище, подготвяла се в различни клубове, тренирайки преди да изпълни заветния полет с космическия корабВосток- 6 “ на 16 юли 1963 г.

Една от най – старите трамвайни системи строени в Русия е ярославската, както и едни от първите вътрешни тролейбуси са построени тук.

През 2013 г. в Ярославл е открит нулевия километър на Златния пръстен – Москва, Косторма, Сергиев посад, Ростов Велики, Переяслав – Залески, Владимир, Иваново и Суздал, което прави града негова столица.

През XVIII век граф Алексай Иванович Мусин – Пушкин намира древния ръкопис на Ярославл.

Градът има запазени интересни архитектурно – исторически паметници. Подобно на Московския Кремъл в града се намира Ярославският музей – резерват, защитен с крепост с високи стени и както и на Московския- местонахождението му е на самата река.

Ярославл - столицата на руския Златен пръстен
Снимка: pixabay.com

 

В пределите на каменната крепост се намира красивият Спасо – Преобеаженски събор, построен през XVI век. Във вътрешността му има музейна палата, в която са изложени богата колекция от ценни икони, както и експозиция, посветена на историята и живота в Ярославска област, а важно място в събора е отредено и на древноруското художествено произведениеСлава за полка Игорев “.  Тук се намира и музеят -  резерват, в който живее мечката Маша.

Църквата Пророк Илия е с изключително важно значение за града, кръстена е на името на пророка, свързвайки основаването на Ярославл с датата на чевстване на светеца.

През 2010 г. е построен катедралния събор на града Успенски събор, в чест на 1000 годишната история от създаването на Ярославл.

В района на Ярославл, в Рибинск са родени и братята Шенк, които са известни по цял свят като едни от съоснователите на Академията на филмово изкуство и наука в САЩ.

Като столица и едно от средновековните селища на Златния пръстен на Русия, Ярослвал е популярна туристическа дестинация, която си заслужава да бъде посетена.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин