Язовир Доспат: Парченце от рая в Западните Родопи - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Язовир Доспат: Парченце от рая в Западните Родопи
Автор: Мария Ангелова

Пътят към язовир Доспат минава през много, много красиви места. Ако минете през Пазарджик и Батак, ще се нагледате на поне четири язовира, като започнем от Батак, Голям Беглик, Широка поляна и, естествено, "Доспат".

За любителите на планината, водата и риболова язовир "Доспат" е истински рай, разположен в най-западната част на Родопа планина. А тези, които просто си обичат природата и спокойните местенца, ще открият нов смисъл на думата "тишина". 

Гледка отвисоко

Първото, което ще видите в град Доспат, е язовирът отвисоко – гледката е прекрасна и се разкрива още на влизане в града. Ще ви впечатлят невероятно красивите заливи на язовира, безбройните екопътеки около него, както и живописното островче. Малко след влизане в града от дясната страна ще видите пешеходната алея и наредени пейки с изглед към язовира. Особено красива е гледката по време на залез. Стига да си намерите свободно място.

И най-важното - не забравяйте да си почивате, защото тук е място за дишане с пълни дробове.

Полезна информация: В Доспат има няколко хотела, достатъчно къщи за гости и многобройни бунгала, където да отседнете (има табели с телефони, можете да питате и на място). Информация може да получите от Туристическия информационен център - тел. 0894/438142. Ако обаче имате в компанията си запален риболовец, по-добре се ориентирайте към къмпингуването. На няколко места ще видите черни пътища, които се отклоняват от главния път и слизат към бреговете на язовира. Ще ви ориентират и останалите ентусиасти, разпънали палатки в околностите. Срещу неголяма сума можете и да се разходите с лодка (ще видите кея). От София до Доспат са 200 км, от Пловдив - 110. Завои - има.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Peika. bg, 23.09.2015 | 10:23
Благодарим за хубавите думи, пожелаваме ви още невероятни пътешествия, а скоро излиза и новият ни пътеводител с нови 50 предизвикателства - "50 места, които да посетите в България през 2016 г."
Георги Г. Илиев, 21.09.2015 | 19:14
Благодарение на книгата ви и на тази невероятна статия, преди 2 седмици ходих на самостоятелно пътешествие в Доспат. Вчера написах дори и разказа за това пътешествие в блога си и бих искал да го споделя с всички вас :) https://gueonair.wordpress.com/2015/09/05/%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%D0%BA%D1%8A%D1%82%D1%87%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%82/
Абонирайте се за нашия бюлетин