Събор на чешмарите в Доспат: Чешмите разказват легенди - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Събор на чешмарите в Доспат: Чешмите разказват легенди
Автор: Мария Ангелова

Водата от родопските чешми не просто утолява жаждата – тя разказва легенди и човешки истории. Докато отпива човек чиста, планинска вода, току забележи табелка с имена и отдавна избеляла снимка.

Вероятно не е преувеличено да се каже, че в Родопите има най-много чешми. Не само защото има много извори. А защото бликне ли вода, веднага ще се намери някой да съгради чешма там. През 2013 г. дори се появи предложение Родопите да кандидатстват за Рекордите на Гинес като планината с най-много чешми.

Изграждането на чешма в Родопите обикновено е начинът, по който живите отдават почит към мъртвите. Който мине край нея, да се освежи и да спомене с добро починалия.

Друг път се прави за здраве. „Да остане спомен като починем и ние. Който мине, да пие вода и да ни спомина“, разказва Илко Кушев. Той е от село Чавдар край Доспат и досега е изградил шест чешми.

„Водата е най-голямата благодат на света, а чешмата – най-голямото нещо за спомен“. Това пък ще ви каже най-възрастният чешмар в района на Доспат - дядо Юсеин Илчев. Вече повече от 20 години (от 1989 г.) в Доспат всяка година се провежда събор на чешмарите. В края на август по време на празника на града на едно място се събират всички мъже, които градят чешми в района. Не е нещо грандиозно - няма изложби, няма демонстрации. Има само десетки скромни мъже от всякакви възрасти, дошли да приемат поздравления и благодарност (само от Доспат и близките села са над 50 души). Хубавото е, че с тях можете да си поговорите след края на официалната част. Да ги попитате, каквото ви интересува, и да попиете частица родопска мъдрост.

Сцената по време на празника е разположена срещу хълм с ниско окосена трева. Хората - от баби със забрадки до деца с току-що купен сладолед виолетка, са насядали на естествения амфитеатър. Освен чешмарите, тук се събират народни певци, музиканти и танцьори. Има, разбира се, и въртележки, и балони. Събор като събор. Само че с чешмари.

А как се прави чешма?

„Трябва първо да намериш „майката“ - дали върви водата. Да видиш да не пресъхва през лятото...“ И ако някой иска съвет - „да ни пита. Поиска ли съвет, всичко ще му обясним“, казва още Илко.

До някои от чешмите се правят пейки, беседки - така че повече хора и по-често да се събират край тях.

В Доспат има идея да се изгради парк-музей, посветен на родопската чешма.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин