Язовирите в България, една по-различна почивка - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Язовирите в България, една по-различна почивка
Автор: Елена Исаева

В България има изобилие от язовири. Тези съоръжения са изградени с цел да осигуряват питейна вода на населението в страната, за поливни нужди в селското стопанство, енергийни нужди и други. Някои от тях се използват и като развъдници за риба. А любители – риболовци колкото искате.

В последно време все по – популярно става да се изкарва отпускът край някой язовир. Така можете да плувате във водоема, да правите плаж край него, да практикувате любимия си риболов или просто да се наслаждавате на тишината и красотата, а както знаем водата зарежда с висок пложителен заряд. С една дума, грабвайте раниците и хуквайте към някой язовир. Освен всичко гореизброено, край язовирите природата дарява щедро със своята красота. Искам да ви запозная с някои от най – красивите язовири у нас:

Язовирите в България, една по-различна почивка
Снимка: Елена Исаева

Язовир Въча е разположен по поречието на река Въча, в Родопите. Язовирът напоява с вода Пловдивското поле, ползва се като голям развъдник на риба. Тук има изобилие от разнообразни видове – каракуда, бяла риба, кефал, шаран, червеноперка, толостолоб, есетра, щук и други, с една дума, грабвайте въдиците и хуквайте нататък.

Язовирите в България, една по-различна почивка
Снимка: Елена Исаева

В самия язовир има много понтони с постройки, някои от които през лятото се предоставят за почивка. Тук можете да карате джед и водно колело. Около язовира също има редица почивни бази, хотели и заведения за хранене. А ако искате да се разходите и в планината, както и да видите язовира от високо, то преминете маршрута по екопътека Чилингира. От нея се разкриват спиращи дъха гледки.

Язовир Ивайловград – намира се в Източните Родопи, по течението на река Арда. Язовирът има 64 – километрова брегова ивица, която е заета предимно от широколистни гори. Гледките към него от високо също са уникални. Тук също се развива риболовът – може да попаднете на много добри улови на сом, костур, шаран и други. Създадени са добри условия за развиване на водни спортове. Язовирът е и мястото, където ежегодно се провежда Републиканската регата по кану – каяк.

Язовир Тича, който е седмият по големина язовир у нас. Намира се в Североизточна България, по поречието на река Камчия, близо до град Велики Преслав. Той е и с най – голямата язовирна обиколка в страната – повече от 100 километра. Ползва се за риболов, богат е на разнообразни видове риба – шаран, червеноперка, слънчева риба, бабушка, костур, уклей и други.  

Язовир Искър, или морето на София. Най – големият по обем и втори по площ язовир в България е от изключително важно стратегическо значение за столицата, използва се за водоснабдяване и производство на електроенергия. Намира се на едноименната река, буквално на една ръка разстояние, на около 30 – тина минути до час от града. По брега му има многобройни места за отдих и къмпингуване, може да се разхождате с лодка или яхта, за риболов, плажуване, да карате водно колело. Освен за няколкодневна почивка, ако живеете в столицата, тук можете и да отскачате само за уикендите или дори и само за ден. Това е място, на което можете да избягатве от градския шум или големите горещини през лятото.

Не се колебайте да изберете почивка на язовир вместо на море. Съчетанието на вода и планина, ще ви се отрази повече от добре. Опитайте.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин