Йордания в 30 факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Йордания в 30 факта
Автор: Елена Исаева

Йордания, страна в Близкия изток, може да се похвали с богата история, разнообразни пейзажи и културни съкровища. Ето 30 интересни факта за Йордания:

Йордания е домът на Петра, археологически обект и едно от новите седем чудеса на света. Градът, изсечен в розовочервени скали, е бил столица на Набатейското кралство около 300 г. пр.н.е.

Йордания в 30 факта
Снимка: pixabay.com

Столицата на Йордания е Аман, а официалната валута е йордански динар (JOD).

Мъртво море, разположено в Йордания, е едно от най-солените водни тела в света, което позволява на хората да се носят без усилие по повърхността му поради високата концентрация на сол.

Смята се, че планината Небо е мястото, където Мойсей е видял Обетованата земя преди смъртта си. Посетителите могат да се насладят на панорамна гледка към долината на Йордан, Мъртво море и Йерусалим.

Йордания е предимно пустиня, с пустинята Уади Рум, известна със своите зашеметяващи червени пясъчни дюни и драматични скални образувания.

Докато Червено море често се свързва със страни като Египет и Саудитска Арабия, Йордания има малка брегова линия по протежение на северния край на Червено море.

Римският театър в Аман е добре запазен амфитеатър, датиращ от 2 век. Той може да побере около 6000 зрители и все още се използва за културни събития.

Цитаделата Аман, известна още като Джабал ал-Кала, е древна крепост на върха на хълм с останки от различни цивилизации, включително римския, византийския и периодите на Омаядите.

Йордания е изправена пред недостиг на вода, което води до иновативни практики за управление на водата. Страната разчита на проекти като канала Червено море-Мъртво море за справяне с водните предизвикателства.

Известният археологически обект Вади Рум получи международно признание, след като беше включен във филма "Лорънс от Арабия".

Петра предлага уникално преживяване, наречено „Петра през нощта“, където древният град е осветен от хиляди свещи, създавайки магическа атмосфера.

Освен Петра, Йордания има няколко други обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, включително Quseir Amra, Umm Qais и мястото на кръщението на Исус Христос.

Река Йордан, която тече през Йорданската рифтова долина, има библейско значение и се смята, че е мястото, където Исус е кръстен от Йоан Кръстител.

Знамето на арабското въстание, известно с Арабското въстание срещу Османската империя по време на Първата световна война, произхожда от Йордания.

Йордания има разнообразно население, включително арабски, черкезки, чеченски, арменски и бедуински общности.

Йорданската кухня включва ястия като Mansaf (традиционно бедуинско ястие с агнешко и сос от ферментирало кисело мляко) и Falafel.

Акаба, единственият крайбрежен град на Йордания на Червено море, е известен със своите оживени коралови рифове и е популярна дестинация за водни дейности.

Йордания е конституционна монархия с крал Абдула II като настоящ монарх. Кралският хашемитски двор е официалната резиденция на краля.

Замъкът Ajloun, разположен в северна Йордания, е построен от един от генералите на Саладин през 12 век и предлага панорамна гледка към долината на река Йордан.

Арабският орикс, вид антилопа, се среща в защитената зона Вади Рум в Йордания.

Горският резерват Ajloun е природен резерват, известен с разнообразната си флора и фауна, включително дъбови дървета и различни видове птици.

Йордания инвестира в модерна инфраструктура, включително изграждането на моста Абдун, който обхваща долината Абдун в Аман.

Йордания получава независимост от британското управление на 25 май 1946 г.

Арабският е официалният език на Йордания, а английският е широко разпространен, особено в градските райони.

Биосферният резерват Дана е най-големият природен резерват в Йордания, известен със своето биоразнообразие и сурови пейзажи.

Йордания е значителен производител на зехтин, а маслините са основна храна в йорданската кухня.

Rainbow Street в Аман е популярна дестинация, известна със своята оживена атмосфера, модерни кафенета и художествени галерии.

Гостоприемството, известно като „Джамил“, е високо ценено в йорданската култура и гостите често се третират с топлина и щедрост.

Кралският автомобилен музей в Аман показва колекция от автомобили, някога собственост на хашемитското кралско семейство.

 

Йордания има няколко университета, включително Университета на Йордания и Йорданския университет за наука и технологии, които допринасят за образователната система на страната.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин