Южна Индия - 10 страхотни причини да я видите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Южна Индия - 10 страхотни причини да я видите
Автор: Ивалина Ненова
Южна Индия - 10 страхотни причини да я видите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всеки, който е бил в Индия, знае, че тази страна няма как да те остави равнодушен – или разбираш, че не можеш да понесеш целия културен шок, или се влюбваш до живот.

И все пак Индия е огромна, населена от племена, говорещи различни езици, с различна култура и почитащи различни божества. Северна и Южна Индия нямат нищо общо – южната част на страната си остава далеч от туристическите потоци и много по-автентична като усещане.

Ето няколко страхотни причини да се впуснете в смело откривателство и да видите със собствените си очи Южна Индия:

1. Храмовете, част от ежедневието на индиеца

И храмовете, и обитаващите ги богове са част от ежедневието на индиеца. Така е от векове, така продължава да бъде и днес. Непременно вижте храмовете в Канчипурам и Махабалипурам, впечатляващите пещерни храмове в Махабалипурам и скалната крепост в Тричи. Няколко века по-късно династията Чола построява красивите монументи в Танджавур. В Мадурай можете да видите изящния храм Минакши. Научете повече за храмовете в Южна Индия.

34321

2. Град Пондичери – смесица от британско, френско и индийско

Град Пондичери е прелюбопитна смесица от френското и британското си минало в комбинация с индийско настояще. Срещат се сгради в колониален стил на по 300 години, в които все още си живеят хора. Най-старата църква - „Свещеното сърце на Исус“ е толкова френска, че веднага ще се сетите за Парижката Света Богородица. Но чуете ли клаксоните на скутерите и тук-тук, се връщате незабавно в индийската действителност.

34565

В града се намира и ашрамът Шри Ауробиндо. Хиляди хора от цял свят идват тук, за да видят храма или да медитират пред двамата самадхи от Шри Ауробиндо и Майката, около която ашрамът е изграден.

3. Аюрведа масажите

Аюрведа е съвършена, древна наука за живота, а Керала е домът на аюрведа. Това е една от най-старите форми на традиционна медицина, а масажите в този район са задължителна част от програмата – техниките и маслата, които се използват, са много различни от това, с което сте свикнали.

4. Среща с тигри и слонове в Националният парк Перияр

Националният парк Перияр е резерват за слонове и тигри, разположен в Керала. В него живеят много диви видове, сред тях има и застрашени животни. Националният парк е чудесно място за организиране на сафарита. Тук живеят повече от 35 вида бозайници – освен тигри и слонове се срещат индийски бизони, елени, глигани, бърнести мечки.

34566

Снимка: Ивалина Ненова/ Peika.bg

5. Чаените плантации и плантациите за подправки

Терасовидните чаени плантации, които се губят в сутрешната мъгла са типична гледка за Южна Индия. Посетете и плантациите за обилно използваните от индийците подправки - незабравима разходка из зелените възвишения на рая.

34567

6. Пътешествие с лодка по каналите на Керала

Преди повече от сто години лорд Кързън (вицекрал на Индия по време на британското владение на страната) нарича град Алепей Венеция на Изтока. По онова време клишетата не са били още клишета, но и до днес градът прилича на европейската си сестра заради водните си пътища. От хаоса и шума на Индия попадате с магическа пръчка в блажено безвремие и всичко друг спира да съществува. Различни видове птици, патици, водни лилии и спиращи дъха гледки дълго ще останат запечатани в съзнанието ви.

34569

7. Пикантната храна

В Южна Индия оризът е във всякакви варианти, плодовете, зеленчуците и морските дарове са винаги пресни и вкусно приготвениИмайте предвид, че храната е пикантна, при това доста. Непременно опитайте и традиционния индийски хляб наан.

8. Да се повозите на тук-тук

Едва ли сте предполагали, че да се возите в нещо, подобно на рикша, е екстремно. Изминаването на дистанция с тук-тук в Индия ще ви осигури високи нива на адреналин - не толкова заради транспортното средство, колкото заради начина, по който се осъществява движението в страната.

9. Индийското бойно изкуство Каларипаяту

Каларипаяту е индийско бойно изкуство, което се заражда през 13 век. Считано е за една от най-старите бойни техники. Практикува се в Керала, в съседните части на щата Тамил Наду и сред народността малаяли в Малайзия. В Южна Индия можете да видите това бойно изкуство на живо в зрелищен спектакъл.

34570

10. Залезите над Индийския океан

Може да сте виждали залез над Индийския океан на снимки, но нищо не може да се сравни с великолепието и романтиката на действителното преживяване. Това е още една причина да планирате пътуване до Южна Индия.

34571

Снимка: Ивалина Ненова/ Peika.bg

Открихте своето вдъхновение? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин