За какво трябва да се информирате преди пътуване извън страната? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За какво трябва да се информирате преди пътуване извън страната?
Автор: Peika.bg
За какво трябва да се информирате преди пътуване извън страната?

Чудите ли се с къде и как да пътувате, когато все още има тежки наложени противоепидемични мерки? Тук сме ти подготвили полезна информация, която със сигурност ще ви бъде от полза, ако вече наистина много искате да пътувате.  

На какви мерки ще попаднете –  зависи от дестинацията. Затова се информирайте възможно най-обстойно за това каква е ситуацията в страната, където отивате – до най-малка подробност. Имайте предвид, че някои страни са отворили границите си, но задължават пътешествениците да спазят карантина от две седмици. Някои държави пък изискват представяне на отрицателен PCR тест.

Много хора се чудят дали е по-добре пътуването им да бъде някъде из България или извън страната. Този въпрос няма обективен отговор: зависи от това до колко комфортно се чувства всеки пътешественик, преминавайки (или не) граници в момент като този. Ваканцията в страната има очевидни предимства като това, че не е необходимо използването на самолет, влак, кораб или какъвто и да било друг вид транспорт, който предполага близост с непознати. Също така е по-лесно да се прибереш вкъщи преди да се е случила дори и най-малката неприятност. 

Пътуванията, които ви препоръчваме, са тези, които предлагат чист въздух, отворени пространства и са малко пренаселени. Екотуризмът, активния туризъм, природата, пътуване с колело, кола или с кемпер и или спането в какъвто и да е вид селска къща (без да е споделена с други гости) са прекрасни опции за пътуване. 

Що се отнася до транспорта, разбира се, личното превозно средство, е най-подходящото за използване, тъй като както самолетите, така и влаковете могат да достигнат до 100% запълняемост на местата. Качването на борда на самолет или отиването на круиз в тези времена не е най-подходящата опция за пътуване. 

Що се отнася до застраховката, препоръчваме ви да проверите внимателно всички клаузи и да сключите тази, която включва всички нови опции спрямо актуалната ситуация. В зависимост от компанията, застраховката ще покрие едно хипотетично анулиране на пътуването основно поради две причини: инфекция, потвърдена чрез тест PCR или смъртен случай в семейството поради корановирус. Също така ще бъдат покрити плащанията за медицинските разходи, хирургическите, фармацевтните и производни на болничните (до установения лимит, свързан с персоналните условия) и изпускането на транспорт и разбира се връщане.

Ако пътувате из Европа, европейската здравноосигурителна, трябва да проверите за кои дестинации е валидна и да разгледа в детайли нормите и процедурите на здравните власти за всяка от тях. Също така имайте предвид, че медицинската помощ невинаги е безплатна и в някои държави могат да ги помолят за фиксирана сума, плащане или процент от разходите.

Когато си правите резервация пък най-важното е да знаете какви са условията на анулиране. Трябва да се уверите дали можете да си възстанови парите, ако възникне някакъв вид проблем. Затова е най-добре да обърнете внимание на малките букви при договорите, oсобено на неустойките в случай, че не се осъществи пътуването. Затова най-добре е да изберете онези услуги, които имат условия за безплатно анулиране.

Ако се чудите какви са правилата за почистване при хотелите и при апартаментите, то най-добре е да знаете, че не съществува регламент, поставящ правила за почистването, въпреки че идеята е поставена на масата и сигурно ЕС скоро ще гласува такива препоръки. Всяка държава, членка на ЕС има своите мерки и стандарти. 

Като цяло в ЕС има уебсайтове, които могат да ви предоставят най-актуалната информация за това каква е ситуацията в европейските страни като reopen.europa.eu, който помага на потребителите да видят къде могат да пътуват на Стария континент, според местоположението си и кои са мерките за сигурност. Разбира се, най-добре е да потърсите информация и на страницата на Министерство на външните работи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин