Забраняват плуването с делфини на Хаваите - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Забраняват плуването с делфини на Хаваите
Автор: Peika.bg
Забраняват плуването с делфини на Хаваите

На хората вече няма да бъде разрешено да плуват с делфини, които се въртят край бреговете на Хаваите, тъй като този вторник американските власти одобриха закон, забраняващ популярната туристическа дейност.

Новите правила забраняват на хората да се приближават на по-малко от 45 м от хавайските делфини, които се намират на около 3 км от брега на Хаваите. Правилото не важи само за плувци, но и за лодки, канута и дори дронове. Предвижда се това да сложи край на много групови дейности за наблюдение на делфини в Хавай.

Спинър делфините са нощни същества и използват плитки заливи за почивка през деня, което ги прави достъпни за хората и лесна мишена за туристически групи, които се стремят да взаимодействат с тях. Учените обаче предупреждават, че тези интеракции имат отрицателен ефект върху благосъстоянието на делфините, тъй като те смущават съществата, когато трябва да се отпуснат, да отглеждат малките си и да се възстановяват от нощ, прекарана в открито море.

Делфините, които са обезпокоени през този решаващ период, могат да се справят с избягващо или бедствено поведение. А липсата на последователни, необезпокоявани периоди на почивка може да намали количеството енергия, което имат за лов и грижи за малките си, се казва в изявление на службата на Националната администрация по океаните и атмосферата.

И въпреки че делфините могат да „плуват далеч от хората и плавателните съдове, това прекъсва тяхната почивка. „Това ги държи в състояние на бдителност и ги принуждава да изразходват енергия, за да увеличат скоростта на плуване и/или да променят посоката си, отбелязва службата на Националната администрация по океаните и атмосферата. Продължителните и близки срещи между хора и плавателни съдове биха могли да принудят делфините, които се въртят, да променят местообитанията си, което може да ги направи уязвими за хищници.

Забраната не се прилага за хора или плавателни съдове, които по невнимание идват на 45 м от хавайски делфин или се доближават до делфин, „при условие че не полагат усилия да ангажират или преследват животното и да предприемат незабавни стъпки, за да се отдалечат от него.

След налагането на рестрикциите забраната службата на Националната администрация по океаните и атмосферата се стреми да затвори определени зони в Хаваите от 6:00 сутринта до 3:00през нощта за по-нататъшна защита на спинър делфините по време на тяхнатапочивка. Тези райони включват части от Кеалакекуа, Хонаунау, Каухако (Хоокена) и заливите Макако на остров Хавай и Ла Перус Бей на Мауи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин