Загадката на най-дълбокото езеро в САЩ - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Загадката на най-дълбокото езеро в САЩ
Автор: Peika.bg
Загадката на най-дълбокото езеро в САЩ

Появата на езерото Крейтър остава мистерия, въпреки че то бива изследвано от учени през последните 100 години.

Крейтър е разположен на близо 2000 метра надморска височина в Мазама и е една от забележителните атракции в Орегон, за които си струва да положиш усилие, за да ги видиш. Преди появата му клъстер от вулкани се намира на сегашното му място.

Според изследвания преди 7700 години мощно изригване разрушава планината разтопената скала се откъсва, а във височините се образува голяма вулканична калдера. Последвалите по-малки изригвания предизвикват подземните води да напълнят депресията, резултатът, от което е най-дълбокото езеро в САЩ – Крейтър.

Проведенитe на мястото изследвания 
сочат, че вулканичната дейност на Крейтър отново ще се задейства рано или късно. Езерото се намира в район, където земната кора постепенно се е разтегнала, което значи, че в кратера му би могло да се произведе земетресение. Учените са на мнение, че подобни разрушителни катаклизми, които да обуславят цялостно преобразуване на земната кора, се случват веднъж на всеки 3 000 до 10 000 години. Така че може да се успокоим, че поне докато ние сме живи, езерото Крейтър ще си остане такова, каквото е сега.

Въпреки всички загадки около произхода и развитието на процесите на Крейтър, които тормозят учените, за туристите то е просто красива и примамлива дестинация.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин