Заливът Мая остава затворен за неопределено време - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Заливът Мая остава затворен за неопределено време
Автор: Peika.bg
Заливът Мая остава затворен за неопределено време
Снимка: flickr/spotter_nl

Пътешествениците, които се надяват да посетят известния тайландски залив Мая, ще трябва да изчакат още малко, за да видят неговите кремаво-бели брегове и извисяващите се варовикови скали.

Популярната дестинация за еднодневни екскурзии трябваше да отвори отново този месец след временна туристическа забрана, но ще остане затворен за неопределено време.

Мястото придоби огромна известност след "Плажът" - филм от 2000 г. с участието на Леонардо Ди Каприо, който представя най-доброто от самото място - прекрасните плажове, дивата девствена природа и кристалночистата вода.

Оттогава насам купища туристи се изсипват в залива ежеднeвно, а мястото се сдоби със славата на "най-красивия плаж на света". До 1 юни тази година, когато плажът затваря като част от онова, което се очакваше да бъде 4-месечна програма за обновяван на природата, насочена към съживяване на изчезващите корали там и поставяне на допълнителни кейове за лодки.

Във вторник обаче беше обявено решението на местните власти да се забави повторното отваряне на плажа заради належащата нужда от още време за възстановяването на природата в региона. Всякаква туристическа активност е забранена около кораловите рифове, намиращи се в близост до 3-те острова край източния бряг на остров Пукет.

Всеки, който нарушава наредбата, ще бъде обект на наказателно преследване от закона, а присъдите за нарушенията на правилата са до една година затвор, глоба до 3190 долара или и двете.

Кораловите рифове в района и растителността са били повредени от сериозното човешко присъствие, което понякога се изразява и в до 5000 посетители на ден. Това е и причината околната среда да се нуждае от повече време за възстановяване, отколкото първоначално се смяташе.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин