Защо Арктическо море става все по-зелено? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо Арктическо море става все по-зелено?
Автор: Peika.bg
Защо Арктическо море става все по-зелено?

Арктическото море постепенно става зелено, като в продължение на години учените не можеха да разберат каква е причината това да се случва.

Първоначално те смятали, че зеленината най-вероятно идва от цветовете на фитопланктоните. Това са микроскопични морски растения, които виреят под морския лед. Това обаче им се сторило практически невъзможно, тъй като тези организми имат нужда от светлина, за да фотосинтезират. По-големите дълбочини поставят оцеляването му под въпрос, поради очевидната причина - липса на слънчева светлина.

Впоследствие специалистите, проучващи проблема, стигат до заключението, че причината за позеленяването на Арктическо море е доста обезпокоителна. Рекордно ниските нива на морски лед, които се наблюдават в Арктика в наши дни, са "износили" бариерата на слънчевата светлина и сега вместо да бъде отразена, тя се поглъща от разтопените басейни. А техният брой се увеличава постоянно.

Така ледът, който остава, е значително по-тъмен и по-тънък. Това създава подходящи условия колониите от фитопланктони да се радват на бум в развитието си, защото слънчевата светлина прониква до все по-големи дълбочини.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин