Защо София се казва София? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо София се казва София?
Автор: Мария Ангелова
Защо София се казва София?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Откъде идва името на София е един от онези въпроси, които човек рядко си задава, дори и да живее в нея от години. Това си е София – хубава, лоша, шумна, цветна, сива, пренаселена – каквото и да си мислим за нея, рядко се сещаме да се чудим защо пък се казва така, както се казва.

>

>

Преди да седне да проучва въпроса, на човек някак естествено му идва да обвърже името на столицата с гръцкия превод на София – мъдрост. Доколко са живели, живеят или ще живеят мъдри хора тук, че чак и целият им град така да започне да се нарича, е въпрос на друг вид проучвания, поради което и не можем да приемем тази теза за особено достоверна.

Всъщност градът започва да се нарича със сегашното си име през последните години на 14-и век. А причината е базиликата Света София, която се издига на възвишение край него. Хората казвали: „Отивам при (града до църквата) Света София“, постепенно станало само „Отивам до София“.

Въпрос с повишена трудност: Знаете ли къде се намира камбанарията на базиликата „Света София“ (отговорът е в края на статията)?

Новото име на града постепенно измества по-старите – Сердика, Триадица, Средец и през следващите няколко години успява да се наложи окончателно.

За първи път София се споменава официално като София през 1376 г. в документ на Дубровник, а в български източници е отбелязано през 1382 г. - в златопечатната грамота на цар Иван Шишман, с която той дава привилегии на Драгалевския манастир „Св. Богородица Витошка”.

Хубаво е, че древната базилика, дала името на София, си е все още тук и има както музейна част, така и редовни църковни служби. Вярващите могат да запалят свещ в храма, който съществува тук от повече от 1500 години, а тези, които обичат стари-престари мозайки и гробници, могат да се спуснат в подземията на храма, които от пролетта на 2013 г. са оформени като музей.

В основите на базиликата са открити (от различни периоди) няколко по-стари църкви, римски театър и 54 семейни гробници. За кратко малко след Освобождението е била използвана и за наблюдателна кула на Пожарната служба в София.

Отговор на въпроса с повишена трудност: „Света София“ няма камбанария. Камбаната й е закачена на вековно дърво в двора.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин