Защо е важно да си водите дневник + съвети за начинаещи - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо е важно да си водите дневник + съвети за начинаещи
Автор: Peika.bg
Защо е важно да си водите дневник + съвети за начинаещи
Снимка: pexels

Воденето на дневник не е нещо ново. Има много хора, които избират да създават и използват дневници по различни причини. Някои водят дневници, защото чувстват, че има нещо достатъчно важно в живота им, което трябва да се следи. Въпреки че много дневници са за лично удовлетворение, други го използват за бизнес цели, за да поддържат исторически запис.

А сега нека разгледаме списък на причините, поради които хората могат да изберат да водят дневник, и защо вие също трябва да го направите.

Подобрява уменията ви за писане

Най-добрият начин да се научите да пишете е писането. Ако обмисляте да се занимавате сериозно с писането - като кариера, ще откриете, че колкото и невероятни да са вашите идеи, колкото хипнотизиращ да е сюжетът, който създавате в съзнанието си, нищо няма да се получи добре, ако не можете да го запишете правилно. И единственият начин да натрупате опит в писането е да пишете постоянно.

Дневникът е добро място за развитие и насърчаване на тази способност. Докато чакате вдъхновението да почука на вратата ви, можете да упражнявате писателските си умения, като говорите за ежедневието си.

Описването на вашия ден, ситуация, на която сте ставали свидетели по време на работа, или нещо, което чувате в автобуса, може да бъде забавно и ако продължите да правите това достатъчно дълго, ще забележите също как ставате по-наблюдателни - качество, което е много важно за един писател.

Помага ви да запазите спомени

По-лесно е да запомните големи неща, но значимите малки събития с времето понякога се губят.
Ето защо дневникът е добър съюзник.

Ако пишете често, ще създадете банка от спомени, физическо място, където всички моменти от живота ви са защитени на безопасно място. Не само можете да си спомните момент или човек, но и как сте се чувствали в тогава. Четенето на тази колекция от моменти също ще ви върне малки подробности от споменатите събития. Ако се използва добре, вашият дневник ще се превърне в едно от вашите съкровища.

Това е добро място да разгърнете емоциите си

На някои хора им е много трудно да споделят чувствата и идеите си. Говоренето за неща е сложно, защото не могат да се изразят толкова ясно, колкото бихте искали, а на хартия всяка една мисъл може да бъде дообмислена и записана.

Дневникът понякога е мощен инструмент за борба с негативните емоции и дава свобода да изследваме случващото се вътре в нас. В дадени моменти той може да бъде най-добрият ви приятел: можете да разказвате в дневника за разочарованията си, да коментирате книгите и филмите, на които се наслаждавате, и да разсъждавате за мечтите и стремежите си за бъдещето, без да се чувствате смешни или съдени. В процеса ще научите някои неща за писането и много за себе си.

Ето какъв трябва да бъде дневникът: Инструмент за самооткриване.

Светът се движи толкова бързо, че в повечето време игнорираме много неща, за да запазим себе си. Понякога чувстваме толкова много, че е твърде трудно да го осмислим и в крайна сметка се преструваме, че изобщо не чувстваме нищо. Хората са пълни с чувства. В това няма нищо лошо или срамно. Писането може да ви помогне да разберете собствените си емоции, да ги обясните и следователно да ви даде по-здравословен начин за справяне с негативните моменти и за решаване на проблеми.

Той проследява вашия напредък като личност

Колко може да се промени човек за една година? След три години? И след три месеца? Някои вътрешни промени се случват толкова постепенно, че ние не ги забелязваме, въпреки тяхната значимост. Дневникът е начин за борба с тази естествена забрава. Промените могат да се видят в начина, по който пишете: Темите, които избирате, стила на вашата проза, мислите, които регистрирате, и вашите умения да ги изразявате. Ще се изненадате! Можете също така да проследявате напредъка си по по-специфичен начин: Съставяне на списък със задачи за живота ви.

Няколко съвета за начинаещи

Не сте сигурни откъде да започнете? Началото може да бъде сложно и не е трудно да се разочаровате. Понякога става толкова разочароващо, че искате да се откажете.

Писането изисква време и точно това нямаме напоследък.

И така, какво можем да направим?

Ключът е да разберете как да се справите с предизвикателството, без да прекъсвате или усложнявате ежедневието си, и да го превърнете в приятен навик, който искате да поддържате.

Ето няколко малки съвета, за да започнете.

  • Не се опитвайте да имитирате класическия формат на дневник, който познавате от книги или филми. Вашият дневник е ваш, така че можете да го използвате, както сметнете за добре, и да бъдете организирани или хаотични в структурата си, както желаете.
  • Няма маловажни или скучни теми, всичко, за което искате да пишете, си заслужава: Хора, разговори, чувства, места, цитат от книга, която обичате, текстът на песен, която слушате напоследък. Залепете на страницата последните си билети за кино или картичка, която сте получили за рождения си ден. Или вземете моливи и рисувайте! Позволете си да поставите във "вашата книга" света, който виждате.
  • Не полагайте усилия да звучите официално или професионално. Не сте тук, за да впечатлите никого. Стилът е нещо, което се развива с времето, така че най-доброто, което можете да направите, е да напишете нещата така, както ги чувствате в момента. След известно време ще започнете да откривате особеностите на собствения си „глас“.
  • Хартиен дневник в красив тефтер е възхитителен, но може би не е практичен за вас. Ако нямате време (и място), воденето на дневника в мобилния ви телефон или друго технологично устройство може да бъде решението. По този начин можете да пишете на работа или във влака.
  • Не се чувствайте принудени да пишете много всеки ден, поне в началото. Поставете си реалистична цел и се придържайте към нея колкото можете.

Най-важното е да се наслаждавате на дейността. Писането на дневник може да бъде едно от най-големите удоволствия, когато се научите как да го правите.

С течение на времето писането става толкова естествено, колкото дишането.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин