Женева – забележителности за един уикенд - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Женева – забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Отправяте се към Женева? Ето кои са най-интересните забележителности, които да видите в швейцарския град - от Женевското езеро до вариации на тема часовници, шоколад и елементарни частици:

Фонтанът Же д’О (Jet d´Eau) – Символът на Женева е един от най-високите фонтани в света. Ще забележите водната му струя от всяка точка на града, защото се издига на 140 м височина. През нощта също ще привлече вниманието ви с ефектното си осветление. През зимата не е пуснат, но ще го видите в пълния му блясък от средата на март до средата на октомври. Разположен е в Женевското езеро, близо до центъра на града.

Английската градина (Jardin Anglais) – Тя се простира край Женевското езеро и е прекрасно място за почивка, разходка, пикник, четене, каране на колело, на ролери или всяка друга любима ваша дейност сред природата. Тук ще сте заобиколени от богата зеленина и грижливо оформени цветни алеи. Не пропускайте да сверите часовниците си с известния цветен часовник.

Цветният часовник (l’Horloge Fleurie) – Той е не просто цветен, а е направен от цветя и то 6500 на брой! А стрелката му, показваща часа, е най-дългата в света – 2,5 м. Показва точно време от 1955 г. Този часовник е символ на часовникарската индустрия, с която се слави Швейцария. Разположен е на входа на Английската градина, на южния бряг на Женевското езеро.

Старият град – Позволете си да се изгубите сред тесните улички, в които са се сгушили красиви каменни сгради с дървени врати и прозорци, кокетни кафенета, ресторанти и малки магазинчета. Ще видите катедралата Сен Пиер, кметството, централният площад „Бург дьо Фур” (Place du Bourg-de-Four) с многото кафенета по него и фонтанът от 18-и век, къщата „Тавел” (Маison Tavel) – най-старата в града, днес музей на неговата история с безплатен вход. Уебсайт:

Ботаническата градина (Jardin Botanique) – Тя е дом на над 16 000 вида растения. Ще видите ванилия, джинджифил, канелени дървета и много други растения от всички части на света. В градината живеят и екзотични животни, като най-много от тях са птиците. Тук е и най-големият хербариум в света, който съдържа над 6 милиона растения.

Катедралата „Сен Пиер” – 157-те стъпала на спираловидното стълбище на северната й кула са истинско предизвикателство, но изкачите ли ги, ще бъдете възнаградени с красива гледка към града и езерото. Това стълбище е толкова тясно, че не е възможно да се разминете с някой, затова светофари сигнализират да започнете изкачването, когато никой не слиза. Към катедралата има музей, посветен на християнството и музей за епохата на Реформацията, когато катедралата е била превърната от католическа в протестантска.

Круиз по Женевското езеро – Няколко часа, цял ден или тематичен круиз с обяд или вечеря и програма, имате много възможности. Корабчетата тръгват на всеки кръгъл час от 10 сутринта до 5 следобед от пристанището. Светлините на нощта и отблясъците на деня ще ви запленят и вдъхновят, а ярките звезди ще ви гледат и от небето, и от огледалната водна повърхност.

Градският плаж – Не винаги е нужно море или океан, за да има плаж. Край Женевското езеро при пристанището е устроена подходяща „плажна” зона, където да се печете на слънце, да плувате, да пийнете коктейли или да хапнете нещо в крайбрежните заведения. Тук можете да се насладите и на сауна, турска баня или на масаж. Отдайте се на лятно настроение веднага!

Замъкът „Шийон” (Chateau de Chillon) – Този средновековен замък през годините е бил вдъхновение за много хора на изкуството – Жан-Жак Русо, Виктор Юго, Лорд Байрон, а сега може да бъде вашето вдъхновение. Замъкът краси брега на Женевското езеро. Разположен е върху скала и се състои от 25 сгради, строени по различно време. Бил е използван за жилище на граф Пиер ІІ Савойски, а по-късно за артилерийски склад и затвор. Днес в замъка се организират изложби и концерти. Вечерните му светлини ще привлекат вниманието ви.

Дворецът на нациите (Palais des Nations) – Мраморната му сграда е разположена в центъра на парк „Ариана”, между Женевското езеро и подножието на Швейцарските Алпи. Тук е седалището на ООН в Европа. Строежът започва през 1929 г. и приключва през 1936 г. Една част е отворена за туристи. В изложбените зали ще научите за културата на всички страни членки на организацията. Пред Двореца, подредени в две колони, свободно се веят техните знамена.

Европейският център за ядрени изследвания ЦЕРН (CERN) – Добре дошли в най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. Отворени за посещение са Кълбото на науката и иновациите, в което няколко пъти седмично се излагат специални експозиции, и музеят по физика на частиците, където ще научите и за историята на ЦЕРН. Ще ви бъде интересно даже и да не разбирате много от физика.

Международният музей на Червения кръст (Musée International de la Croix-rouge et du Croissant-rouge) – Тук ще си припомните колко е важно да си помагаме и да бъдем добри. В музея са представени многобройните хуманитарни дейности на Червения кръст в цял свят. Ще видите всички благотворителни картички на организацията през годините, а мултимедийна изложба ще ви запознае как Червеният кръст помага на нуждаещите се. Музеят работи всеки ден, без сряда. Намира се в парк „Ариана”.

Музеят на часовникарството „Патек Филип” (Musee Patek Philippe) – Това е частен музей на часовникарството, създаден през 1989 г. от едноименната фирма, която е най-старата в Швейцария за производство на часовници. Тук има всякакви чудновати часовници: с форма на пистолет, на химикалка, пеещи, стенни с кукувички, както и ръчни, от XVI век до днес. В малките работилници ще забележите майсторите часовникари, които умело реставрират антикварни часовници.

Музеят „Ариана” (Musée Ariana) – Тук няма да откриете бутилки от родната бира, но ще видите най-богатите на нашия континент колекции от керамика и стъкло. В музея се съхраняват 16 000 керамични и порцеланови съдове от Европа, близкия изток и Азия, датиращи от средните векове до наши дни. Музеят е създаден през 1884 г. Намира се в близост до сградата на ООН, в парк „Ариана’.

Швейцарският национален музей (Chateau de Prangins) – Разположен е в романтичен дворец, който е смесица от исторически и архитектурни стилове. Експозицията представя историята и развитието на Швейцария от всички епохи – от праисторията до 21-и век. Намира се на 30 км от Женева, близо до Цюрих.

Природонаучният музей (Musée d'Histoire Naturelle) – В него ще видите уникална двуглава костенурка, от която в целия свят има само около 50 екземпляра. Тук се съхраняват богати колекции от птици, бозайници, морски растения, вкаменелости, минерали и скъпоценни камъни. Всичко това можете да видите безплатно, защото музеят няма входна такса. Намира се в Стария град, близо до Английската градина.

Етнографският музей (Musée dEthnographie de Genéve) – Той сякаш затвърждава космополитния дух на Женева, защото в него са представени всички световни цивилизации. В залите звучи автентичната им музика, а експозициите показват техни традиционни облекла, предмети от бита, оръдия на труда, накити. В залата, посветена на японските самураи, например, е представено цялото им разнообразие от облекла, оръжия, маски, а в африканската зала ще видите интересни музикални инструменти и текстил.

Шопинг – Следвайки крайбрежните улици на река Рона, ще попаднете в луксозния търговски квартал, в който най-много са магазините за часовници. Магазинчета с разнообразие от швейцарски шоколад има на улиците Du Rhône, Rue de la Confédération и Rue de la Croix-d'Or. По уличките на Стария град ще откриете антикварни магазини и магазини за картини. Пазарът за цветя на площад Дю Молар (Place du Molard) и пазарът за дрехи и книги на площад Де ла Мадлен (Place de la Madelein) са отворени през цялата седмица, а всяка сряда и събота на „Плен де Пленпале” (Plaine de Plainpalais) се организира голям бит пазар. Големите търговски центрове в града са Bongénie, Globus и Manor.

Фондю (Fondue) – Швейцария е родината на този специалитет. Не пропускайте да го опитате в някой от ресторантите, където ще го приготвят пред очите ви. След разтапянето на сирената, ще оставят специалния съд върху спиртник, който ще поддържа ястието ви топло.Консумира се на малки залци, забодени на специалните дълги двувърхи вилици.

Нощен живот – Квартал „Ле Паки” (Les Pâquis), намиращ се близо до жп гарата, е известен с многобройните си ресторанти и барове, в които ще срещнете хора от всякакви националности. Западно от „Мон Блан авеню“ (Mont-Blanc avenue) ще откриете много ирландски пъбове и предимно англоезични заведения. В Стария град има разнообразие от дискотеки, нощни клубове и барове. В района на търговския квартал също има много заведения, в които да се развихрите.

Оферти за Женева може да намерите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин