Знаете ли, че: Кои български хранителни продукти са популярни в Европа? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Знаете ли, че: Кои български хранителни продукти са популярни в Европа?
Автор: Peika.bg
Знаете ли, че: Кои български хранителни продукти са популярни в Европа?

Българската кухня е широко позната по света. Всички знаем, че нашето кисело мляко има голяма популярност.

Но знаете ли, че тези други 10 български стоки са сред най-продаваните в Западна Европа.

1. Биволска луканка

Водач на днешната класация безспорно се оказва биволската луканка. Тя е сред фаворитите, които се радва на постоянен ескорт към европейските държави. Миналия декември Германия и Италия са поръчали над 108 хил. бройки. И въпреки че за биволската луканка това е било „дебют“, за тази Коледа са направени поръчки от още 5 държави.

2. Баница

Баницата дори няма нужда от представяне. Традиционното ѝ българско име винаги предизвиква голям интерес у чужденците. Продажбите, направени през 7-те дни на „Балканска седмица“ в 5 държави, се равняват на тези, които биха били постигнати в България за 10 години в същата верига. На вниманието на чуждестранните граждани е имало баници с яйца и сирене, но също с ориз, лук, тиква, зеле, спанак и месо – същото разнообразие се наблюдава и в българските рецепти из различните региони и легендите на бабите за „тайната на вкуса“.

3. Филета

Филетата, които задължително присъстват на българската традиционна трапеза, независимо от повода, не се пропускат и на европейските пазари. Подобен на баницата, успех е постигнало и любимото ни филе „Елена“. Само за една седмица доставеното за Ирландия, Белгия, Германия, Португалия, Словакия, Словения и Гърция количество съответства на обема, който се продава в България за 1 година.

4. Сирене

49% от сиренето, направено от овче мляко у нас, се продава зад граница. Над 20 млн. души в Европа купуват редовно българското бяло саламурено сирене. Това го превръща в една от визитните картички на България пред света. Ръка за ръка със сиренето, върви и млякото.

5. Мляко

Българското мляко е плод на една от най-автентичните български рецепти. То е по-познато по света като „йогурт“, но въпреки това непознатият за чужденеца вкус го прави обект на сериозно внимание. Миналата година е постигнат рекорден брой изнесени продукти в Европа.

6. Вино

Българското вино, независимо от сезона, също не спира да бъде актуално и примамващо. Силен интерес към българските винопроизводители е проявен във Великобритания, Словакия, Румъния и Полша, за чиито пазари са поръчани близо 131 000 бутилки вино на стойност 1.3 млн. лв. от 7 български доставчика. Но не само тази българска напитка се услажда на чужденците.

7. Бира

Бирата също се радва на широк пазар в останалата част на континента. И освен че България е на 12-то място по потребление на бирените напитки в Европа, ние сме и на челните места по производство с близо 5 хектолитра на година и износ в редица европейски държави. България следва тенденцията в Европа за нарастване на пивоварния бизнес и разширява своя непрестанно.

8. Мармалади и конфитюри

Мармаладите и конфитюрите се радват на силно търсене от западноевропейците. Половината от произвежданата българска продукция е предназначена за износ. Българските сладости надминават границите на Европейския съюз и стигат чак до Япония, САЩ и Израел. С какво повече си отиват мармалада и конфитюра от мекици и кифли? Именно затова те често се предлагат в комплект в магазините по света.

9. Бисквити и бонбони

И въпреки че ние нямаме локуми, баклави или автентични рецепти за шоколадови торти, нашите абсолютно скромни бисквити и бонбони очевидно се услаждат на европейците. Едни от най-популярните у нас се радват на завиден успех и навън. Доядоха ви се и на вас, нали?

10. Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците, не остават подминати, нищо че са сезонни. Шопската салата присъства на всяка българска маса, но тя е силно популярна и сред чужденците със своята простота и вкус. Летните ягоди и череши, свежите марули, както и българските дини се изнасят редовно за европейските страни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин