„Големият Метеор“ – най-старият манастир в Метеора - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
„Големият Метеор“ – най-старият манастир в Метеора
Автор: Peika.bg
„Големият Метеор“ – най-старият манастир в Метеора

Метеора е едно от най-пленителните места в Гърция. От там се разкриват прекрасни гледки към Тесалия, където природа и вяра се сливат в едно.

 

Онова, което прави Метеора толкова специална дестинация са манастирите, накацали върху високи каменни платформи, „увиснали във въздуха“ (превод на „Метеора“) и сочещи към небето.

67201

Гледка от „Големият Метеор“

Историята им може да се проследи още от 11-ти век, когато монасите потърсили убежище от набезите на османците и с много усилия изградили тези чудни манастири на върха на труднодостъпни скали.

Макар от 24, днес да са останали само 6 действащи, тези манастири образуват втората монашеска общност в Гърция, след Света гора (или Атон).

Най-старият манастир в Метеора

Първият път, в който устремите поглед към тях, вероятно ще останете без думи, а тук ще се спрем по-специално на един от тях – най-старият манастир в Метеора, а именно „Големият Метеор“.   

„Големият Метеор“, известен още с името манастир „Преображение Господне“, е изключително красив и основан от Атанасий Метеорски, за който се говори, че „кръщава“ местността.

Манастирът е построен върху най-голямата по площ и най-високата отвесна скала (613м. надм.височина), което допринася допълнително за величествеността му.

67202

Към „Големият Метеор“ водят 115 стъпала, а едно време са се ползвали въжени стълби или мрежа, изтегляна с макара от върха, която може да се види и днес.

67206

Архитектурата му също заслужава специално внимание.

67203

 

Католиконът, място, в което монасите се молят, представлява внушителна църква в центъра на комплекса и е автентичен шедьовър на византийската архитектура, реставрирана повече от един път и изографисана с красиви стенописи. Тя е посветена на Преображение Господне, откъдето идва едно от наименованията на манастира.

Три входа водят към олтарната част, където четирите колони, които поддържат купола, заедно с арките и сводовете, създават впечатление за перфектен баланс.

Голямата монашеска трапезария е превърната в музей, в който се съхраняват кръстове, икони, дрехи, миниатюри и печати. Зад трапезарията се намира манастирската болница. Общо музеите на територията на манастира са три на брой, като разполага и с библиотека. Има и магазинче, от което може да закупите сувенири.

67204

А сега нека се върнем пак към миналото, за да обясним някои от нещата, които ще видите.

По време на Османската империя монашеската общност често била обезпокоявана от набезите на турците и затова решила да построи манастирите на недостъпни места, наподобяващи крепости, с цел да се защитават. Това е и причината много от изображенията в музея да са отнесени към тези събития.

Няма как да не ви направи впечатление една от картините, отнасяща се към по-късни събития. На нея е изобразен нацистки войник, опитващ се да забие свастика в скалите на Метеора, който, обаче, пада в пропастта, благодарение на молитвите на монах, стоящ върху близката скала.

През 20-те години на миналия век изолацията на манастирите се преустановява с изграждането на мостове, тунели и стълби, издълбани в скалите, които свързват „Големият Метеор“ с манастирите „Варлаам“, „Агия Триада“ и „Русану“ (3 от другите манастири, част от Метеора). Останалите два са: манастир „Св. Стефан“ и манастир „Свети Никола Анапавса“.

Ако още не се посещавали тази неземна красота, определено ви препоръчвам да го направите, за да се докоснете до един по-различен свят.

67200

И непременно останете за залеза!  

Джорджа Де Марки, автор на блога Saveti.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин