„Как да остана жив” от Беър Грилс – опасностите в града и сред природата - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
„Как да остана жив” от Беър Грилс – опасностите в града и сред природата
Автор: Peika.bg
„Как да остана жив” от Беър Грилс – опасностите в града и сред природата

Любимите съвети на Беър Грилс ни учат как да предпазим живота си в цял спектър от ситуации, много от които силно вероятни дори във всекидневния живот в града.

За пръв път на български излезе наръчникът „Как да остана жив” на Беър Грилс. Световноизвестният британски пътешественик и експерт по оцеляване издава редица от най-важните си съвети как да оцелеем в опасни или животозастрашаващи ситуации, като предпазим себе си и другите около нас. От малко вероятни обстоятелства като затъване в плаващи пясъци, до на практика всекидневни заплахи като атака от куче на улицата – „Как да остана жив” ни учи да посрещнем всеки риск.

Знаете ли как да разпознавате отровните растения в природата? А да накладете огън, който може да ви опази живи в студена нощ? От „Как да остана жив” можем да научим как да окажем първа помощ, ако наоколо няма болница, как да се спасим от наводнение, земетресение или торнадо и дори как да оцелеем при атака на мечка. Телевизионният водещ Беър Грилс, добил популярност с шоуто си, в което се поставя в разнородни застрашаващи живота ситуации, за да разкрие на зрителите умни техники за оцеляване, споделя някои от любимите си и изпитани съвети през годините в новата си книга.

Като военен от Британската армия, медик и командос от Специалните части, Грилс се е сблъсквал с всякакви ситуации, поставяли живота му в опасност. Той е и най-младият британец, изкачил Еверест.

Стъпвайки на дългогодишния си опит, в „Как да остана жив” Грилс споделя как можем да приземим самолет в случай на авария и как можем да скочим с парашут, ако нещата съвсем се объркат. Но също така ни учи как да реагираме и в далеч по-близки до ежедневието ни ситуации – като например ако спирачките на колата ни откажат или спукаме гума, докато караме с висока скорост.

Опасностите дебнат навсякъде около нас – били те токов удар, пожар или внезапно избухнала свада в бар – правилните реакции могат да бъдат от животоспасяващо значение. С гарантирани и лесни за запомняне съвети, разделени на ясни стъпки, Беър Грилс ни превежда през всички опасности, които биха могли да ни застрашат.

Из „Как да остана жив”

Беър Грилс

„Как да остана жив” от Беър Грилс – опасностите в града и сред природата

КАК ДА ОЦЕЛЕЕМ ПРИ НАПАДЕНИЕ НА МЕЧКА

Когато обикалях Аляска с президента Обама (изречение, което никога не съм вярвал, че ще мога да напиша), намерих и изядохме сурово парче сьомга, преполовено от мечка. То доказваше, че наоколо живее някое от тези животни. В този конкретен случай можехме да сме спокойни заради шестдесетте въоръжени служители на тайните служби, които ни охраняваха. Повечето от нас обаче не могат да се радват на подобна защита, затова ето ви няколко базови съвета как да се държите в мечото царство и какво да правите, ако срещнете повелителя му.

Атаките от мечки са доста редки, но случат ли се, последиците могат да са катастрофални. Мечката лесно убива човека, при това доста гадничко. След една подобна атака в Ню Джърси, САЩ, по-късно в стомаха на мечката бяха открити човешки останки, а кръв и тъкани имаше и под ноктите ѝ. Не е нужно въображението ви да е прекалено развинтено, за да си представите как е протекла срещата. Шансовете ви срещу 700-килограмова мечка не са особено големи. Тези животни са по-едри, по-силни и по-бързи от вас. Така че ако се окажете пред някое от тях, трябва да заложите на своите силни страни. Единственото предимство, което имате срещу кафява, бяла мечка или гризли, е мозъкът ви. Използвайте го и запазете спокойствие, и имате шанс да останете живи.

 

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ, КОГАТО ВИ АТАКУВА МЕЧКА

• Не се опитвайте да избягате. Шансът ви да надбягате мечка е точно нула.

• Не се опитвайте да се покатерите на дърво. Мечките, особено черните, са по-добри в катеренето от вас.

• Не се правете на мъртъв (освен ако не сте в ситуацията, описана по-долу). Кафявите мечки, особено когато се държат агресивно, всъщност са тръгнали да търсят мърша. Ако се престорите на мъртъв, има голяма вероятност да ви възприемат точно за мърша.

УСТАНОВЕТЕ ВИДА НА АТАКАТА

И така, не сте успели да избегнете контакта с мечката. Нямате спрей за отблъскване. По всичко си личи, че работата ще загрубее. Знаете какво не трябва да правите, обаче какво трябва да направите? Как да оцелеете?

Ключовият момент е да разберете за какъв вид атака става въпрос. Да установите поведението на мечката: защитно или нападателно е то?

ЗАЩИТНИ АТАКИ

Женската мечка, защитаваща мечетата си, очевидно не е тръгнала на лов за вас, а просто иска да се разкарате. Ако попаднете изненадващо на мечка, вероятно това е, защото тя се опитва да се защити от вас. По същата логика, ако ви нападне изведнъж след изненадваща поява, значи това е защитна реакция.

Има и няколко сигурни признака, за които да внимавате. Атаката най-вероятно е защитна, ако:

• издава устните си напред

• издава пуфкащи звуци

• удря по земята с лапи

• щрака със зъби (знак, че е изнервена)

• изправя се на задните си лапи (опитва се да ви види и подуши по-добре, да разбере повече за вас)

• прилепила е уши към главата си, докато атакува.

В такава ситуация трябва да се оттеглите, като говорите спокойно и размахвате ръце, за да може мечката да разбере, че сте човек, а не някаква друга заплаха.

Ако продължава да настъпва към вас и е сигурно, че ще осъществите физически контакт, може би най-добре е да се престорите на мъртъв. Най-безопасно е да заемете ембрионална поза, като с ръце прикривате врата си за допълнителна защита. Мечката може да ви удари, дори да ви ухапе, но има голяма вероятност след това да ви остави, след като е разбрала, че не сте заплаха. (Ако имате раница, в никакъв случай не я сваляйте, защото тя ви осигурява още една допълнителна защита.)

НАПАДАТЕЛНИ АТАКИ

Ако мечката ви дебне и обикаля около вас, ако ви възприема като храна или защитава плячката си, най-вероятно ще реагира агресивно. Атаката е нападателна, ако:

• не вдига много шум

• не показва нито един от признаците на защитна атака

• ушите ѝ сочат нагоре и напред

• поддържа контакт с очи, докато ви напада

• ви напада, докато сте в палатката си.

В такива ситуации не е добре да се преструвате на мъртви. Единствената ви възможност е да отговорите на удара с удар. Ако сте на по-открито пространство, се опитайте да я разсеете, като например хвърлите пред нея раницата си, за да се спре и да я проучи. Ако нямате спрей, може да ползвате всичко като оръжие – паднали клони, камъни, каквото намерите. Вдигайте много шум. Атакувайте така, сякаш животът ви зависи от това, защото всъщност е така. Докопа ли ви с нокти и челюсти по гърлото, битката е приключила със загуба за вас. Целта ви е да накарате мечката да си помисли, че не сте лесна плячка, защото тя ще продължи да атакува, докато не се уплаши или бъде наранена.

Ако не можете да разберете за какъв вид атака говорим – защитна или нападателна, правилото, когато изненадващо попаднете на нея, е да се оттеглите. Ако обаче тя навлиза в територията ви, дръжте се агресивно, вдигайте много шум и се опитайте да ѝ попречите да напредва.

Ако сте на територия, обитавана от мечки, подгответе се: спрей, пушка помпа или сигнален пистолет (повтарям, ако е разрешена употребата му) и преносим електропастир. Всички тези неща са добри средства за отблъскването на животното. Повярвайте ми, ще имате нужда от всяка възможна помощ, защото това е битка, която трябва да се стремите да избегнете с всичките си сили.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин