„Създател на ангели“ ще обитава най-мрачните ви кош-мари в новия трилър от автора на „Шепнещия мъж“ - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
„Създател на ангели“ ще обитава най-мрачните ви кош-мари в новия трилър от автора на „Шепнещия мъж“
Автор: Peika.bg
„Създател на ангели“ ще обитава най-мрачните ви кош-мари в новия трилър от автора на „Шепнещия мъж“

Легендата за сериен убиец, който вижда бъдещето, се разгръща в най-смелия роман на Алекс Норт. 

Със смразяващия си трилър „Шепнещия мъж“, който се появи в превод на повече от 30 езика и завладя не само световните класации, а и сърцата на родните читатели, британският писател Алекс Норт майсторски доказа, че познава най-чудовищните ъгълчета на човешката душа.

Мастиленочерното перо на бестселъровия автор се завръща с още една мрачна история в духа на най-страховитите трилърови класики – романа „Създател на ангели“, в чиито център стои дяволски манипулативен сериен убиец.

Вълнуващ и смущаващ, „Създател на ангели“ е калейдоскопичен роман, който засяга някои от най-философските теми и задава безкрайно интригуващия въпрос: „Възможно ли е да променим хода на съдбата?“

„Не можеш да видиш бъдещето. Животът се живее напред. Настоящето е гледна точка, от която всеки момент в миналото е неизбежен, а всеки момент в бъдещето е невидим.“

Израснала в красивата и идилична английска провинция, Кейти Шоу е типичната тийнейджърка, готова да поеме по пътя към сбъдването на всичките си мечти. Тя е лудо влюбена в гаджето си Сам, с когото ще трябва да се справят с предстоящата връзка от разстояние заради университета. Има и по-малкия си брат, когото яростно защитава от света. Докато един ден необяснимата жестокост на непознат мъж не променя живота на семейството ѝ завинаги. 

Години по-късно Кейти все още не е успяла да преживее случилото се с брат ѝ Крис.  Самата тя е вече майка и страхът за собственото ѝ дете я кара да вижда заплахи навсякъде, а границата между реалност и въображение все повече изтънява. И точно тогава едно обаждане носи страшната вест: брат ѝ е изчезнал и отново има нужда от помощта на по-голямата си сестра. 

Междувременно ужасяващото убийство на признат професор изправя полицията на нокти. Детектив Лорънс Пейдж се сблъсква с особено мистериозното престъпление, което се случва само часове след като професорът безпричинно уволнява целия си персонал. 

Всички следи сочат към два стари случая: ужасяващото нападение над тийнейджъра Кристофър Шоу и смразяващите престъпления на известен сериен убиец, който според легендата може да вижда бъдещето.А колко ли още жертви съдържа то? 

Мащабен и поглъщащ, „Създател на ангели“ е най-сложният и смел роман на Алекс Норт. Парченце по парченце пред очите на читателя в него се подрежда ужасяваща мозайка на страха, която се разгръща в цялата си гениалност едва след грандиозния – и напълно неочакван финал.

Из „Създателят на ангели“ на Алекс Норт

„Създател на ангели“ ще обитава най-мрачните ви кош-мари в новия трилър от автора на „Шепнещия мъж“

Не може да направиш това. Не е позволено.

Алън Хобс вдига поглед от книгата на бюрото си. Заслушва се, но единственото, което чува, е тишината, която ехти в стаята. Тук няма никой друг. По-рано изпрати всички да се приберат по домовете си и сега е сам в къщата. Или поне за момента е така.

Но въпреки това гласът на брат му Едуард отеква във въздуха през отминалите години.

Хобс продължава да се взира в библиотеката си за няколко секунди, после поклаща глава. Той вече е стар; това е всичко. С наближаването на края всичко се слива в едно. И всъщност това е добре. Казват, че докато човек умира, животът преминава на лента пред очите му – а какво друго може да означава това, освен че природата на времето се променя с наближаването на смъртта? Или по-точно – поправя се той – нашето възприятие за нея се променя и в резултат на това най-сетне започваме да виждаме времето такова, каквото е било през цялото време. Едно пътешествие, което сякаш се случва стъпка по стъпка, докато го преживяваш, но ако можеш да погледнеш отвисоко, ще видиш пред себе си целия път. Ще разбереш, че началото, средата и краят съществуват едновременно, както е било винаги и винаги ще бъде.

Това не е нещо, от което да се боиш.

Хобс отново свежда поглед към бележника на бюрото. Времето, което му остава, е ограничено, и трябва да се съсредоточи. Защото смъртта идва за него. Той може да почувства как наближава, плавно и неумолимо. Ще пристигне в къщата само след няколко кратки часа, ще отвори вратата на долния етаж и ще се прокрадне нагоре по едно от двойните стълбища, водещи до помещенията, които обитава той.

И тогава всичко ще приключи.

С тази разлика, че това не е вярно. Неговото собствено пътуване ще приключи тази вечер, но за други ще продължи. Бил ли е достатъчно внимателен? Всичко ли е на мястото си? Трудно е да бъде сигурен, особено предвид факта, че възприятието за времето е размито и от други предпоставки, които съпътстват старостта. Но той е направил всичко по силите си.

Той се замисля за онези хора, които никога не е срещал и никога няма да срещне, но има чувството, че ги познава толкова добре.

В момента Кейти Шоу е у дома си и приготвя вечеря. Тя се тревожи за своята дъщеря, своя брак и едно от децата, на които преподава. Тя е в блажено неведение за завоя, който нейното пътуване ще направи утре и докъде ще я отведе то.

Детектив Лорънс Пейдж слуша класическа музика вкъщи. Той все още не знае името на Хобс.

И Кристофър Шоу, разбира се.

Кристофър ще дойде скоро, което отново напомня на Хобс, че не остава много време. В мислите си вижда как смъртта бавно пристъпва насам – с нож в ръка – и идеята за това, което ще се случи, му дава нови сили да побърза.

Денят е 4 октомври 2017 година.

Хобс взима старата писалка.

Не може да направиш това – припомня си той. – Не е позволено.

Въпреки това започва да пише.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин