5 езика, застрашени от изчезване (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 езика, застрашени от изчезване (част 1)
Автор: Peika.bg
5 езика, застрашени от изчезване (част 1)

Изследвания на езиковеди сочат, че половината съществуващи езици са застрашени от изчезване и към 2050 г. това ще стане факт.

Основната причина за изчезването на езиците е, че общностите започват да оперират с по-разпространени езици като английски и испански. Затова решихме да ви покажем кои са езиците, които се предполага, че ще изчезнат най-скоро. Резултатите са получени на база проучване, взело предвид географско разпределение на групата, говореща даден език, научния и културния интерес към езика, както и социалното му значение.

Вижте кои са езиците, застрашени от изчезване в следващите редове:

1. Джеру

Джеру се говори от по-малко от 20 души на Андаманските острови в Индийския океан. Смята се, че андаманските езици може би са последните езици, чиято история датира отпреди неолита в Югоизточна Азия и вероятно са свързани с езика на първите заселили се в района съвременни хора, пристигнали там от Африка. Интересното е, че няма данни, свидетелстващи, че езиците на Андаманските острови могат да бъдат свързани, с който и да е друг език на Земята.

2. Нтцу/кхомани

Този койсански език се говори от по-малко от 10-има възрастни хора, чиито традиционни земи се намират в района на Националния парк „Гемсбок” в Калахари, Южна Африка. Койсанските езици се отличават със своите цъкащи съгласни звуци. Най-близкият родственик на езика нтцу е хоо/та’а, който се говори от около 4000 души. Интересното е, че този език има най-много звуци от всички езици в света – 74 съгласни, 31 гласни и 4 тона (височина на гласа).

3. Айну

Езикът айну се говори от малък брой възрастни хора на остров Хокайдо в северната част на Япония. Те са коренните жители на страната, но преди 5 години те са признати за малцинствена група. В този език има много сложни глаголи, които изразяват смисъла на цяло изречение и затова този език е средство за разпространение на устно народно творчество от приказки и песни. Интересното е, че все пак Япония предприема мерки за възраждането на езика айну и на свързаната с него култура.

4. Тхао

Езерото Сън Мун в централен Тайван е родното място на езика тхао, който в момента се говори от неколцина старци. Останалата част от местната общност говори тайвански китайски (минан). Тхао е австронезийски език, свързан е с езиците, които се говорят във Филипините, Индонезия и тихоокеанския регион. Характерен е за коренното австронезийско население, преди тези хора да отплават на юг и на изток преди повече от 3000 години.

5. Ючи 

Ючи се говори в Оклахома, САЩ, само от 5-има души на възраст над 80 години. Това е изолиран език, което значи няма връзка с нито един друг език на земното кълбо. Хората, които говорят ючи, наричат себе си „цояха” или „деца на слънцето”. Съществителните в ючи имат 10 рода, които се изразяват с окончания: 6 рода обозначават хората ючи (в зависимост от роднинските връзки към говорещото лице); 1 е за хора, които не са от културата ючи и за животни, и 3 рода са за неодушевени предмети (хоризонтални, вертикални и кръгли). В момента се полагат усилия да се запише езика на аудио- и видеоносители и той да се възроди, като бъде преподаван на деца.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин