5 интересни факта за японската култура (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 интересни факта за японската култура (част 2)
Автор: Peika.bg
5 интересни факта за японската култура (част 2)

Японската култура е древна, необятна и много по-различна от нашата.



Тя е прочута с своята изтънчената кухня и изискани ритуали, с традиционните си изкуства и съвременна поп култура.

Когато чуем за Япония, се сещаме за нежните гейши, облечени в пъстроцветни кимона, за самураите, владеещи легендарни бойни умения до съвършенство, за внушителните сумо борци и за спиращите дъха градини с вишневи дървета, под които се организират традиционни пикници с японски чадърчета.

Всичко това е неразделна част от японската култура, ноо сега ние ще обърнем внимание на културните порядки в обществото, благодарение на които нацията от Страната на изгряващото е толкова уникална по рода си. Ето няколко любопитни факта за начина, по който живеят японците:

1. Оризът

Оризът може да присъства на трапезата по всяко време, включително за закуска. При всяко хранене се поднася чай, а сред традиционните мезета е сурово конско месо, нарязано на тънко (басаши).

2. Обувките

Обувките, с които се ходи навън, не се внасят в дома. Вместо тях се обуват пантофи или дървени сандали, с които обаче не бива да се стъпва върху рогозките за сядане на пода (татами). За напомняне служи издигнатата част на пода в съответните помещения (15 см на входа и средно 3 см в стаята за хранене).

3. Духането на носа

Духането на носа на обществено място се смята за неуместно, но е приемливо мъжете да се облекчават по стените на сградите.

4. Технологиите 

Те буквално са господстваща сила – около 95 % от жителите карат автомобили с автоматични скорости. Вратите на такситата (черни коли с бели дантели на седалките) се отварят автоматично от шофьора (и при качване, и при слизане), а пътникът получава сериозно порицание, ако посегне с ръка. И това далеч не е всичко.

5. Рождените дни

Някои рождени дни са с особена важност в японската култура – 20-ият (навършване на пълнолетие), 60-ият, 77-ият, 88-ият и 99-ият. Известно е, че продължителността на живот тук е по-висока в сравнение с повечето страни по-света, а раждаемостта – изключително ниска, затова и тези годишнини се приемат като важни крайъгълни камъни в индивидуалния житейски път.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин