7 коледни традиции в Русия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 коледни традиции в Русия
Автор: Peika.bg
7 коледни традиции в Русия
Снимка: pexels

Коледа беше популяreн период за посещение в Русия, когато нейните куполи са покрити със сняг, а градовете й сияят с мигащи светлини. Но въпреки че е безспорно красиво, вероятно има едно или две неща, които не знаете за този празник.

От 1929 г. до падането на Съветския съюз Коледа е забранена като религиозен празник. Всички тези коледни традиции се преименуват като новогодишни, включително коледните елхи, които са забранени през 1935 г. Днес Нова година е много по-важен празник в руския календар. Но въпреки това наследство, Русия все още е дом на много очарователни традиции, суеверия и обичаи по Коледа.

Ето няколко коледни традиции в Русия, които може би не знаехте.

1. Празнува се през януари

В Русия Коледа се празнува всяка година на 7 януари. Руската православна църква се придържа към Юлианския календар, който в момента изостава с 13 дни от Григорианския, използван от голяма част от западните страни. Християните в Русия представляват 75% от нейното население. Това означава, че ако посетите Русия в началото на декември, едва ли ще видите коледна украса или празнични дървета до края на престоя си.

2. Дядо Мраз е малко по-различен от Дядо Коледа...

Дед Мороз или Дядо Мраз е руският еквивалент на Дядо Коледа, с корени в славянската митология. Той носи подаръци на възпитаните деца на 31 декември. Дядо Мраз носи дълго синьо или червено кожено палто, подходяща шапка, филцови ботуши и носи подаръци в голям чувал на гърба си. Дотук същия като Дядо Коледа. Въпреки това, за разлика от Дядо Коледа, Дядо Мраз не разчита на северните елени, за да го раздвижват, тъй като той може просто да кара ски, да се разхожда или да скача на своята тройка карета (дядото подържа форма). Той също така носи магическа тояга, която използва, за да замрази всичко около себе си. И за разлика от Дядо Коледа, той не пълзи наоколо през нощта, той се радва да покаже лицето си и да се отбие на празнично парти, за да раздаде подаръците.

Към него се присъединява и неговата внучка Снегурочка, Снежанка. Тя никога не е твърде далеч, обикновено носи синьо-бяло кожено палто с дълга руса плитка. Предполага се, че тя живее в Кострома, на Волга, докато Дядо Мраз живее близо до Велики Устюг, Вологодска област.

7 коледни традиции в Русия
Снимка: pexels

3. Рождественски пост

Според руската православна традиция Коледа се предхожда от 40-дневен пост, в който се изключват месото и млечните продукти. Строгите християни ще спазват поста до появата на първата звезда на Бъдни вечер – която символизира появата на Витлеемската звезда, която води тримата мъдреци в дома на Исус.

4. Бъдни вечер

Руснаците прекъсват този пост с празнична гощавка на Бъдни вечер, наречена Сочельник. Семействата сядат заедно и се наслаждават на вкусната храна, приготвена със зърнени храни, семена, ядки, мед и сушени плодове, наречена „сочиво“ или „коливо“. По традиция семействата хвърлят лъжица коливо до тавана и ако залепне, това символизира късмет и добра реколта. Не е изненадващо, че това не е много често срещан обичай днес.

В менюто ще намерите и кисели краставички, гъби, кисело зеле и кисели ябълки. Други традиционни ястия включват пайове с месо, гъби и зеленчуци. Храната често се състои от 12 ястия, представящи 12-те ученици на Исус. Има и специална напитка за Бъдни вечер, наречена сбитень, направена с подправки и мед.

5. Коледна вечеря

В Русия Коледната вечеря обикновено включва печено свинско или гъско, пирог и пелмени (два вкусни вида кнедли) и плодови пайове за десерт. „Козуля“, коледни бизквити във формата на овца, коза и елен, завършват цялото изживяване.

7 коледни традиции в Русия
Снимка: pexels

6. Руски Коледен период

Святки следва Коледа – двуседмичен период, който продължава до Богоявление на 19 януари. Тази стара езическа традиция на руския празник идва от думата святой, което означава „свят“, отбелязвайки периода между раждането и кръщението на Христос. Въпреки това няма нищо твърде свято в този период. Той е по-тясно свързано със старите езически традиции на коледарство и гадаенето (повече за това по-надолу). Някои отбелязват Богоявление, като се гмуркат в ледени реки и езера. Други слагат страшни маски и тичат из селото, ужасявайки хората. Всеки си прави, каквото иска.

7. Какво ще кажете за малко гадаене?

Руската православна църква не го одобрява, но това е една от най-старите традиции в Русия. Някога млади и неомъжени жени са гадаели в традиционната руска баня, но днес това включва цялото семейство.

Има десетки регионални и местни варианти, включващи гадаене по чаени листа, карти таро и гадаене на кафе. В някои части на страната трябва да напълните купа с ориз, да зададете въпрос и ако извадите четен брой оризови зърна, вашето желание ще се сбъдне.

Други поставят различни предмети в различни чаши и се редуват, за да изберат чаша. Различните предмети представляват различно бъдеще, например монета означава богатство, лук означава сълзи, хляб означава изобилие и т.н.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин