Коледните традиции в Япония - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коледните традиции в Япония
Автор: Peika.bg
Коледните традиции в Япония
Снимка: pixabay

В Япония, Коледата е празничен и забавен период.

В японската култура по това време на годината се практикуват много обичаи, много от които не се спазват в други страни. Любопитни ли сте да научите повече?

Ето някои уникални коледни традиции в Япония.

1. Коледата в Япония е романтична

В Япония хората се събират със семейството за Нова година, но прекарват Коледа с партньорите си. Това прави дните около Коледа един много романтично период в Япония. Бъдни вечер е като Свети Валентин с ресторанти, пълни с двойки на срещи. Хората също си разменят романтични подаръци на Бъдни вечер.

2. Зимните светлини са впечатляващи

Никой не прави осветителни дисплеи така, както японците. Те обичат мигащите светлини и украсяват търговски центрове, ресторанти и обществени зони с най-невероятното разнообразие от светлини. Някои от най-ослепителните изложби са на Токийската гара, аквариума Кайюкан в Осака и онсена близо до Нагашима.

3. Kurisumasu ni wa Kentakkii (КФС за Коледа)

За една вкусна вечеря на Бъдни вечер, заслужаваща да си оближеш пръстите, японците ядат КФС. Приблизително 3,6 милиона японски семейства избират Кентъки пилето всяка Коледа, но това не са обикновените изгодни кофи. Японските коледни кофи на КФС са вкусни вечери с цяло печено пиле, гарнитури, торта и вино. Тази донякъде странна традиция се ражда от факта, че в Япония пуйките са трудни за намиране, а фурните са много малки. Пилетата обаче са добър заместител. Един опитен маркетинг мениджър на КФС в Япония осъзна това и измисля концепцията „Кентъки за Коледа“ и тя започна да се развива.

4. Японски коледни базари

Точно като празничните пазари в Европа, Япония също има пазари, които се провеждат от началото до края на зимния сезон. На тези пазари хората купуват сезонни стоки, например деликатни украшения за елхи, сладки подаръци и греяно вино. Някои от най-добрите коледни базари в Япония са коледният базар в Токио, коледният базар в Сапоро и коледният пазар Yokohama Red Brick Warehouse.

5. Коледна торта

За разлика от много други страни, коледната торта „kurisumasu keki“ в Япония не е плодова торта, напоена с алкохол, вместо това обикновено е пандишпан, украсен с ягоди и бита сметана. Тортата представлява възхода на Япония от руините на Втората световна война и нейния просперитет. Червеното на ягодите и бялото на сметаната са същите цветове като японското знаме.

6. Коледни поздрави

В Япония хората се поздравяват, като казват „Meri Kurisumasu“, което означава Весела Коледа. В писмеността хирагана еめりーくりすます, а в катакана е メリークリスマス. Хората си изпращат сложни изскачащи коледни картички с пожелания за щастие и поздрави за Коледа. Картите включват известни японски забележителности, като например планината Фуджи, храмът Кинкакуджи, храмът Сенсоджи и Дотонбори в Осака.

7. "Деветата симфония" на Бетовен

В Япония Деветата симфония на Бетовен и нейното последно действие „Одата на радостта“ се наричат „дайку“, което означава просто „номер девет“. Ще го чуете в цялата страна по Коледа и хорове го пеят на немски. Германски войници, държани в плен по време на Първата световна война в Япония, първи изпяли песента. Оттогава се свързва с Коледа. За много запомнящо се изпълнение вижте Number Nine Chorus от Осака. Този мегахор от 10 000 любители певци изпълняват Ода на радостта всеки декември.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин